hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pokoli ramadán
Kegyetlen tömegmészárlásokkal adott életjelet magáról az ISIS

2016. 07. 07.
Az orlandói és isztambuli támadások után az Iszlám Állam újabb, több száz halálos áldozatot köve­telő terrorcselekményeket követett el, legutóbb Irakban és Bangladesben. Miközben az ISIS egyre nehezebb helyzetbe kerül harctéri területveszteségei miatt, a „klasszikus” terrortámadások terén viszont „sikereket” ér el, és biztonságpolitikai szakértők újabb véres me­rényleteket vetítenek előre.

Az összesen több tucat halálos áldozatot követelő, Iszlám Állam által elkövetett orlandói és isztambuli terrortámadások után három koordinált robbanás történt Szaúd-Arábiában hétfőn. Kora reggel egy öngyilkos merénylő az amerikai konzulátus épületéhez hajtott kocsijával Dzsiddában, majd felrobbantotta magát. A terrortámadásban rajta kívül senki sem halt meg, azonban két szaúdi rendőr könnyebben megsérült. Medinában – mely Mekka után az iszlám második legszentebb városa – szintén öngyilkos robbantás történt annál a mecsetnél, ahol Mohamed és két közvetlen utódja van eltemetve.

A Reuters információi szerint négy biztonsági őr meghalt a Próféta Mecsetjénél elkövetett támadásban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a mecset parkolójában. A biztonságiak felfigyeltek a gyanúsan viselkedő férfira, de megakadályozni már nem tudták a robbanást. A harmadik merénylet helyszíne Katif volt, ahol szintén egy öngyilkos merénylő követett el támadást egy síita mecsetnél, azon­ban itt senki sem vesztette életét, mert a detonáció pillanatában a helyiek többsége az otthonában tartózkodott, ahol a muszlim böjt megtörésére készültek. A támadásokért lapzártánkig senki nem vállalta a felelősséget.

Kuvait szintén támadások célkeresztjébe került a közelmúltban, azonban a biztonsági erők sikeresen meghiúsították az Eid al-Fitr időszakára (a ramadáni böjt megtörésének ünnepe) tervezett merényleteket. A kuvaiti állami hírügynökség (KUNA) információi szerint három, az Iszlám Állam által kitervelt támadást sikerült megelőzni, melyek közül az egyik a belügyminisztériumot célozta volna meg. A minisztérium közleménye szerint „a biztonsági ügynökségek három megelőző hadműveletet hajtottak végre Kuvaitban és külföldön”, melyek során letartóztatták három Iszlám Állam-sejt öt tagját, köztük egy rendőrt és egy nőt a fiával együtt, akik mind bevallották, hogy merényletet terveztek egy síita mecset ellen. A biztonsági erők még keresnek egy, az Öböl-menti országokból származó, valamint egy ázsiai férfit, akik szintén részt vettek a sejtek tevékenységében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!