hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet az Iszlám Állam után
Mi várható Irakban, Szíriában – és Európában?

2016. 07. 14.
Szíriában a kurd önvédelmi erők (JPG) és szövetségeseik a kalifátus fővárosának, Rakkának a külvárosát ostromolják, míg Irakban a bagdadi kormány a kurd autonómia pesmergáinak segítségével végrehajtott moszuli offenzívát tervezi. Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam legyőzése hónapok kérdése. De mi jön utána?

Néhány hónappal ezelőtt Mahmúd Szangaúihoz, az iraki Kurdisztán egyik prominens hadvezéréhez voltam hivatalos vendégségbe. A hadúr több mint huszonöt­ezer pesmergának parancsol. Kora este érkeztünk meg a villájához Szulimaniban, ahol a szökőkutas kertjében ültünk le beszélgetni. A ház személyzete teát és szőlőt szolgált fel.

A hadvezér – de az összes pesmerga, akivel beszéltem – nyugodtabb volt, mint bármikor, amikor találkoztunk. Nyerésben voltak, már minden kurdok által lakott területet sikerült felszabadítani a terrorszervezet megszállása alól. Nagyon úgy tűnt, hogy az Iszlám Állam legyőzése csak idő kérdése.

– Le tudják győzni a Dá’ast? – kérdeztem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!