hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Rendkívül felelőtlen”
Hillary Clinton és az e-mail-botrány

2016. 07. 07.
Kihallgatta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Hillary Clintont az ünnepi hétvége során. Mint ismeretes: Clinton a magán e-mail szerverét használta hivatalos ügyek intézésére külügyminiszterként. A gyanú szerint a 2009 és 2013 között tartó hivatali ideje alatt több titkos információt tartalmazó e-mailt küldött nem hivatalos szerveréről, ezzel lehetséges kibertámadás veszélyének tett ki államtitkokat. Az FBI Clinton eljárását „rendkívül felelőtlennek” minősítette, de vádemelést nem javasol az ügyben.

Ne emeljenek vádat Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen – ezt javasolta James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve. Az FBI „rendkívül felelőtlennek” minősítette Clinton és stábja eljárását az ügyben, de a nyomozók szerint bár kifogásolható, hogy Clinton külügyminiszterként több alkalommal nem a biztonságos külügyi számítógépes rendszert használta, de nem követett el olyan mértékű hanyagságot – és nem került nyilvánosságra titkosított információ –, ami indokolná a vádemelést.

A botrány az elmúlt év júliusában robbant ki, amikor a Külügyminisztérium főfelügyelője és a titkosszolgálati szervek felfedeztek olyan magánúton küldött és fogadott e-maileket, amelyek államtitkokat tartalmaztak. Clinton a botrány elején tagadta, hogy titkos információt küldött volna a magán e-mail szerveréről, azonban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a 30 000 oldalnyi hivatalos jellegű levelezést vizsgálva megállapította, hogy több tucat közülük szigorúan titkos információt tartalmazott, annak ellenére, hogy azok nem voltak titkosítva az e-mailek küldésének vagy fogadásának idején. Clinton retorikája július óta változott, és azóta rendszeresen bocsánatot kért az eset miatt, kijelentve, hogy hiba volt a szerver használata. Azonban továbbra is tagadja, hogy veszélynek tett volna ki államtitkokat, valamint állítása szerint más korábbi miniszterek számára is bevett gyakorlat volt a magán e-mailfiók használata levelezésük során. Szövetségi törvények alapján jogsértésnek számít, ha valaki tudatosan kezel titkosított információkat a biztonságos állami csatornákon kívül, vagy ha súlyos gondatlanság miatt engedélyezi ezt a gyakorlatot.

A három és fél órás beszélgetésre az FBI Washingtonban található központjában került sor, amin Clinton önként vett részt, és amire a jelöltet ügyvédjén kívül szűkebb stábja is elkísérte, melynek négy tagja képzett jogász. A kihallgatást követően egy telefonos interjú során a korábbi miniszter azt nyilatkozta: „Már nagyon vártam, hogy megtehessem ezt a lépést, és nagyon örültem a lehetőségnek, hogy segítsem az Irodát a vizsgálat összegzésében.” Szakértők szerint az FBI rendszeresen behívja a kulcsszereplőket egy önkéntes kihallgatásra, mielőtt befejezné a vizsgálatot, és javaslatot tenne további nyomozás, illetve vádemelés szükségességéről, azonban ez nem jelenti azt, hogy az illető törvényt sértett. Az anyag technikai elemzése még nem történt meg, ami meghatározatlan ideig kitolhatja a nyomozást, azonban a felülvizsgálat alapján tett javaslatra a következő hetekben számítanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!