hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 08.11. (XXI/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Apokalipszis holnap?

Fokozódik a háborús retorika Észak-Korea és az Egyesült Államok között, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elfogadta a diktatúra elleni gazdasági szankciókat. Az interkontinentális hordozók már közvetlen veszélyt jelentenek Amerikára, Donald Trump pedig kijelentette, hogy a jövőben „tűzzel és haraggal” válaszol Kim Dzsong Un további fenyegetéseire.

A Google-trollok támadása

Káros nemi sztereotípiák terjesztése – ezzel az indoklással támadt vissza a Google, miután egy tanulmány jelent meg a belső hálózaton arról, mennyire negatív mellékhatások­kal jár a vállalat új „sokszínűség” politikája. A gender­semleges mun­kahely kialakítását célul tűző program konstruktív kritikusait a vezérigazgató Sundar Pichai először „ártalmasnak” és „bigottnak” bélyegezte, majd jelezte, hogy a cég liberális irányvonalával szemben számára már nem létezik a szólásszabadság. A szoftverfejlesztő és a rendszer csatája meghatározhatja majd a lelkiismeret szabadságának érvényesülését a liberális ideológiákba merülő nagyvállalatoknál.

Ereszt a Trudeau-lufi

Szupersztárként robbant be a világ vezetői közé pár évvel ezelőtt Justin Trudeau. A kanadai miniszterelnök PR-gépezete kitűnően működött, amivel világszerte, különösen az Egyesült Államokban rengeteg rajongót szerzett. Kanadában azonban úgy tűnik, már kezdik unni Trudeau szelfijeit, illetve zoknijait, és a külsőségek helyett konkrét tetteket, valamint a kampányígéretek betartását várják a kormányfőtől.

Mitől fél legjobban a világ?

Néhány kardinális ponttól eltekintve alapvető különbségek vannak a tekintetben, hogy a világ különböző pontjain mit tartanak az embe­rek a legkomolyabb veszélynek a nemzetükre nézve. Magyarország jellemzően kilóg a sorból, egyetlen más ország sem jelölte a lista élére a bevándorlást mint elsőszámú fenyegetést.

Belföld

Svédország kiutasítaná, Magyarország befogadná?

Ha segítséget kér hazánkban, a magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni lányt, akit a svéd hatóságok vissza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, dacára annak, hogy ott a kereszténység felvétele miatt komoly veszélybe kerülne az élete – közölte a Magyar Időkkel az Orbán Viktor szabadsága miatt jelenleg kormányfői teendőket is ellátó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

HÁTTÉR

Polkorrektúra - Pajor Tamás írása

Politikai korrektség, érzékenyítés, helyes nyelvhasználat, alacsony presztízsű, stigmatizált tartalmak újradefiniálása, szociális változásokat elősegítő, haladó szemléletű aktivizmus, értéksemlegességen alapuló, körültekintő megfogalmazás, téves képzeteket és társadalmi elítélést tükröző kifejezések mellőzése, a másság tisztelete. Jelen cikkemben e fontos fogalmak alkalmazásához szeretnék módszertani útmutatót nyújtani. A hír: Fegyveres merénylők egy csoportja saját gyártású bombákkal és kalasnyikovokkal tegnap behatolt egy párizsi áruházba, és túszul ejtet te az ott tartózkodó vásárlókat. A terroristák az interneten publikált közleményükben magukat a „Kegyes Kalifa Felszabadítási Front” katonáinak nevezték, akik az Iszlám államot támogatják. A rendőrség speciális egységei már körbevették az épületet, de eközben a terroristák egyenként elkezdték kegyetlenül kivégezni a túszokat.

A genderterrorista mapának hívatja magát

Megosztó dokumentumfilmet jelentetett meg a Vice magazin múlt héten. Egyik ripor­tere Svédországba utazott, hogy testközelből is megismerjen egy családot, akik nemsemle­ges módon nevelik gyerekeiket. A félórás beszámoló során a családfő elmondja, hogy szerinte miért a nemsemleges családok és a hasonló elven alapuló óvodák a „demokrácia megtestesítői”.

Utánuk már csak a történelem marad

Több kiállítást tudhat maga mögött, itthon és külföldön egyaránt rangos fotó­művészeti díjakkal értékelték munkásságát, amelyben gyakran tabutémákat feszeget. Hermann Ildi legutóbb New Yorkban élő, magyar származású holokauszttúlélőket fotózott, és az oral history segítségével történetüket is megörökítette.

Minden héten háború

Az Egyesült Államokban az amerikai foci egyfajta vallás. Fiatalok százezrei álmodoz­nak arról, hogy egyszer a profi ligában ját­sz­hatnak, több millió néző tapad a képer­nyőkre, ha éppen a kedvenc csapata játszik. A dollármilliárdos iparág töretlennek látszó népszerűségén azonban foltot ejt egy rendkívül súlyos probléma: a CTE.

KÁVÉSZÜNET

A Balaton dicsérete

Sokak számára a Balaton egyet jelent a nyári fürdőzéssel; a sekély vízben való testáztatással, a kiégett füvön árnyék nélkül aszalódással, a sebtében felhúzott bódék előtti ácsorgással. Pedig a tó ennél több: Kossuth Lajos szerint „tükör, melyet ön­szemléletének teremtett a mindenható”. Jókai Mór, aki a gyógyulását köszönte a vidéknek, így írt tapasztalatairól: „az éltető alkatrészekkel terhelt lég, melly a Balaton hullámairól jő, milly áldott hatással lepi meg az életműszert, és a kedélyt”. Az író azt vallotta, hogy csak az fáj neki, hogy nem tudja olyan szépnek leírni a szeretett tavat és környékét, mint amilyennek látta.

Gyógyszerek: kulcskérdésaz időzítés?

Fejfájásra, gyomorégésre, allergiára sokszor csak rutinszerűen kapkodjuk be a meg­szokott, jól bevált szereket a tünetek gyors enyhítése reményében. Pedig a várva várt hatás késhet, vagy akár lényegesen kisebb is lehet, ha nem a megfelelő időben vesszük be a gyógyszert.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!