hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Polkorrektúra - Pajor Tamás írása

2017. 08. 10.
Politikai korrektség, érzékenyítés, helyes nyelvhasználat, alacsony presztízsű, stigmatizált tartalmak újradefiniálása, szociális változásokat elősegítő, haladó szemléletű aktivizmus, értéksemlegességen alapuló, körültekintő megfogalmazás, téves képzeteket és társadalmi elítélést tükröző kifejezések mellőzése, a másság tisztelete. Jelen cikkemben e fontos fogalmak alkalmazásához szeretnék módszertani útmutatót nyújtani. A hír: Fegyveres merénylők egy csoportja saját gyártású bombákkal és kalasnyikovokkal tegnap behatolt egy párizsi áruházba, és túszul ejtet te az ott tartózkodó vásárlókat. A terroristák az interneten publikált közleményükben magukat a „Kegyes Kalifa Felszabadítási Front” katonáinak nevezték, akik az Iszlám államot támogatják. A rendőrség speciális egységei már körbevették az épületet, de eközben a terroristák egyenként elkezdték kegyetlenül kivégezni a túszokat.

A korszerű interpretáció: Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk az ilyen és ehhez hasonló, személyiségi és jó hírnévhez fűződő jogokat sértő, vallási identitást megbélyegző híradásokkal. Itt az idő, hogy végre ne felszínesen ítélkezzünk a másként gondolkodókról, még ha tetteik olykor valóban meghökkentőek is. Következzen tehát ugyanez a hír az emberjogi értékek maximális figyelembevételével: Anonimitásukat egyelőre megőrizni kívánó, etnikai identitásukban megbántott fiatalok egy egyelőre nem számszerűsíthető csoportja érdekérvényesítő tiltakozásba kezdett Párizsban. Fontos már itt az elején megemlíteni, hogy Franciaország is elkötelezett támogatója a békés fejlődő országokat célzó nyugati agressziónak. A szabadságharcosok tehát az elkényelmesedett európai embertípus számára formabontónak tűnő tiltakozási formát választva, fegyvernek látszó tárgyakkal igyekeztek a helyi lakosság figyelmét felhívni a keleti térség elnyomott helyzetére, a monopoltőke által kiszolgáltatottságba taszítottak tarthatatlan állapotára. A békés tiltakozók egyben a muszlim kisebbséggel szembeni kirekesztésre is igyekeztek ráirányítani a társadalom figyelmét.

A tiltakozók vezetője, Mr. Omar Feyse Hadd El Had – amint azt egy korábban vele készített interjúban kifejtette – iskolai évei alatt inzultusokat szenvedett el diáktársaitól. Mindez persze azonnal teljesen más megvilágításba helyezi az elkeseredett jogvédők magatartását. Így az is jobban érthető, miért döntöttek úgy, hogy akciójuk közben símaszkot viselnek. Az arcvonások elrejtésének szándéka az identitásukban megbántottak ismert pszichológiai reakciója.

Emellett a símaszk használatával kapcsolatban azt is érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a hányatott sorsú embereknek – őshonos kultúrájuk éghajlati viszonyai miatt – sajnos kevés lehetőségük van a téli sportok művelésére. A szokásostól eltérő, egzotikusnak mondható fellépésük okán az áruházban ténfergő, elpuhult, amerikai életmódhoz szokott vásárlók sokkos állapotba kerültek, ezért kórházi kezelésre szorulnak. Meg nem erősített források szerint egyesek sajnálatos módon az életüket vesztették. Egyértelmű, hogy az áldozatokért a neokolonialista atlanti koalíciót, valamint a Közel-Kelet egyetlen agresszorát, Izraelt terheli a felelősség. A logikus következtetés levonása helyett a rendőrség ezúttal is a jogos felháborodásuknak hangot adó üldözött kisebbségi aktivistákat bilincselte meg és börtönözte be különös kegyetlenséggel. Jogvédő szervezetek már most jelezték, hogy a legszigorúbb nyilvánossági kontrollnak kell alárendelni a flashmob csoporttal szembeni eljárást, lehetővé téve, hogy szabadlábon védekezzenek. Amennyiben erre az elfogult, kettős mércét alkalmazó hatóságok nem adnak engedélyt, fontos, hogy őrizetbe vételük alatt biztosítsanak számukra külön fürdőszobával ellátott cellát, internethozzáférést, megfelelő kondicionálási és kikapcsolódási lehetőségeket, fitnesztermet, infraszaunát, őzkabint, könyvtárat és mozitermet. A vegyészet iránt érdeklődő fogvatartottak számára pedig magas szintű kémiai továbbképzést, nehogy ezek hiányában még jobban traumatizálódjanak, és a halmozott stresszhatás együttesen negatívan hasson további személyiségfejlődésükre. Akik még az iménti megközelítést is túlságosan kirekesztőnek találják, és hiányolják belőle a valódi esélyegyenlőséget, a másság erőteljesebb integrációjára való törekvést, azoknak következzék a „polkorrekt plusz” médiamódszertani modell:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!