hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Apokalipszis holnap?
Észak-Korea a pattanásig feszíti a húrt

2017. 08. 10.
Fokozódik a háborús retorika Észak-Korea és az Egyesült Államok között, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elfogadta a diktatúra elleni gazdasági szankciókat. Az interkontinentális hordozók már közvetlen veszélyt jelentenek Amerikára, Donald Trump pedig kijelentette, hogy a jövőben „tűzzel és haraggal” válaszol Kim Dzsong Un további fenyegetéseire.

Azt követően, hogy tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, Észak-Korea a Függetlenség Napján újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált: július 4-én fellőtt egy olyan rakétát, amely a röppályájától függetlenül interkontinentális ballisztikus lövedéknek minősül. A katonai szakértők szerint a július 4-ei rakétakísérlet újabb mérföldkő volt a fegyverkezési program során, mivel az egy hoszszabb pályán könnyedén elérhette volna Japánt, de akár Alaszkát is. Az pedig különösen aggasztó, hogy Észak-Korea tulajdonképpen képes a vélt vagy valós atomtölteteit akár az Egyesült Államokig eljuttatni. Az elemzők szerint a koreai diktatúra rakétaprogramja az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

„Szignifikáns, és a vártnál sokkal gyorsabb fejlődést figyelhettünk meg. Elért eredményeik folyamatosan meghaladják a becsléseinket” – nyilatkozta a The Washington Postnak Victor Cha, aki George W. Bush alatt volt a Nemzetbiztonsági Tanács ázsiai ügyekért felelős igazgatója. Szakértők megegyeznek abban, hogy a Hwasong–14 már korántsem egy régi szovjet alkatrészekből összetákolt rakéta, hanem igazi, saját fejlesztés, amelyből látszik, hogy sikerült számos korábbi technikai problémát megoldaniuk. Három héttel később a The Washington Post közzétette a DIA (Defense Intelligence Agency) által készített egyik anyag kulcsinformációit. Ezek szerint Észak-Korea akár már a jövő évben olyan interkontinentális ballisztikus hordozókkal fog rendelkezni, amelyekkel könnyedén elérheti Észak-Amerikát. Pár nappal később a DIA sejtése beigazolódott. Kim Dzsong Un diktatúrája egy újabb Hwasong–14 típusú rakétát lőtt ki, ami tíz perccel hosszabban repült, mint a korábbi lövedék. A röppályából visszaszámolva az derült ki, hogy a „megfelelő” pályán repülve akár tízezer kilométeres távolságban lévő célpontokat is képes lett volna elérni. Érthető tehát, hogy Amerika újabb szankciók bevezetését kezdeményezte az ENSZ-ben. Az új intézkedések a vas, a szén, a tenger gyümölcsei exportját lehetetlenítik el, és Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete szerint évi mintegy egymilliárd dolláros bevételkiesést fognak okozni, ami az éves exportbevétel harmadát jelenti.

Tűz és harag

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!