hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden héten háború
Rejtélyes betegség tartja rettegésben az amerikai futballvilágot

2017. 09. 11.
Az Egyesült Államokban az amerikai foci egyfajta vallás. Fiatalok százezrei álmodoz­nak arról, hogy egyszer a profi ligában ját­sz­hatnak, több millió néző tapad a képer­nyőkre, ha éppen a kedvenc csapata játszik. A dollármilliárdos iparág töretlennek látszó népszerűségén azonban foltot ejt egy rendkívül súlyos probléma: a CTE.

Július végén tette közzé Dr. Ann McKee neuropatológus az eddigi legrészletesebb kutatási eredményt arról a rettegett agyi elváltozásról, ami sorra szedi áldozatait az egykori NFL-játékosok között. A tanulmányban megvizsgált 111 elhunyt amerikai focista felboncolásakor 110 esetben mutatták ki egyértelműen a CTE jeleit. A New York Timesban is publikált adatok megkongatták a vészharangot: sürgősen meg kell találni a megoldást a problémára, mivel mindenki, aki ezt a sportot választja, kiteszi magát ennek az életveszélyes kockázatnak.

Mi az a CTE?

A krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) a demencia egyik formája. Ez egy olyan tünetegyüttes, ami azoknál alakul ki, akik sorozatosan szenvednek agyrázkódást, a fejüket gyakran éri ütés. Sajnos a tudomány ezen a területen még viszonylag gyerekcipőben jár, így csak erős sejtéseket és csekély bizonyítékot tudnak a kutatók felmutatni arra, mi is okozhatja valójában az érintett pácienseknél az értelmi képességek drámai romlását.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!