hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 03.14. (XXII/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kivérezteti Brüsszel a briteket

Befolyásos politikusok és üzletemberek arra készülnek, hogy a nyár közepére egy marketinghadjárattal áthangolják a közvéleményt a bennmaradásra.

A nyugat lezár a keresztény menekültek előtt?

Nagyjából száz asszír és örmény keresztény menekültet toloncolhatnak vissza Ausztriából Iránba napokon belül. Habár a menedékkérelmeket az USA évtizedek óta elfogadta, a Trump-adminisztráció most a muszlim bevándorlók mellett a Krisztus-hívőkre is rácsaphatja az ajtót.

Belföld

„Nem ügynökvadászat, amit teszek"

Négy éve kezdett a párt­állami állambiztonsági múlttal foglalkozni, azóta számos konkrét, a rendszerváltás után is törésmentes karriert befutó hálózati személy esetét mutatta be. Mező Gábort a velünk élő hálózatról kérdeztük.

A magyarok Mózese

A „magyarok Mózese”– mondták rá kortársai, „Magyarország George Washingtona” – hivatkoztak rá az Egyesült Államokban. Kossuth Lajos a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos, ma már alapvető emberi jognak számító, de a korában egyáltalán nem érvényesülő jogért emelte fel a szavát, így például a jobbágyfelszabadításért, a vallásszabadságért, a zsidók egyenjogúságáért és a szólásszabadságért. Ez utóbbiért nemcsak szóban érvelt, hanem tettekben is. Az újságírásban, sajtóban több szempontból is úttörőnek mondható: ő volt az, aki megteremtette a modern magyar nyelvű politikai újságírás és a mai értelemben vett nyilvánosság alapjait.

Egy ítélet margójára

A Tatabányai Törvényszék 2018. március 12-én meghozott elsőfokú ítéletében kihirdette, hogy Bartus László megsértette Morvay Péter (lapunk rovatvezetője – a szerk.) személyhez fűződő jogát azzal, hogy az Amerikai Népszava internetes felületén 2016. december 27-én megjelent cikkében azt állította, hogy Morvay Péter az „utolsó aktív III/III-as ügynök”.

HÁTTÉR

Magyarország élni akar!

Mit kíván a magyar nemzet? – tesszük fel újra és újra, évről évre a kérdést Petőfiékkel, és ha – Adyval szólva – az ország neve napja augusztus 20-a, Szent István ünnepe, akkor a születésnapja március 15-e, illetve a nemzeti újjászületés napja. Mert egy 950 éve hazájában megállapodott nemzet kinyilvánította akaratát, hogy élni akar. Élni az új korszakban, új formában, nemzetként, magyarként.

Görgei Artúr, a szabadságharc megmentője

Kossuth agyon akarta lövetni, de aztán inkább tábornokként csatába küldte, ő pedig minden esély dacára kétszer is megfordította a veszni látszó szabadságharc ügyét. Görgei Artúr és egy hátráló hadsereg útja a gyáva megfutamodástól a dicsőséges tavaszi hadjáratig. (2018. 03.14.)

Gyermekbajok

A 4‒17 éves gyermekek között a mentális kórállapotok előfordulási gyakorisága nálunk 16 százalék, eléri a népbetegség szintjét, s a trend növekvő. A gyermekek pszichiátriai ellátásának helyzete még a felnőttekénél is rosszabb, s a különösen problémás 14–18 éves korosztály ellátása végképp megoldatlan.

Azonos nemű pároknak is lehet közös gyermeke?

Miközben az egynemű párok számára világszerte egyre több országban válik lehetővé, hogy házasságban éljenek, és törvényes keretek között gyermekeket vállaljanak, a melegaktivisták fantáziája nem áll meg itt: céljuk az, hogy genetikailag is közös utóda születhessen két nőnek vagy két férfinek.

A fejben kevesebb a tudás, a szívben kisebb a tűz

Hatalmas sikert aratott az interneten Máté Krisztina örökbe- fogadásról készített riportfilmje, amelyet a Gólyahír Alapítvány felkérésére, az EMMI támogatásával készített. A producerrel a tévézés és az újságírás új generációjáról is beszélgettünk.

Evolúció: már kérdezni sem szabad?

A 21. században viszonylag kevés olyan nemzetközileg elismert természettudós van, aki nyíltan kiáll a bibliai igazságok és az evolúció kritikája mellett. Ilyen kivétel James M. Tour, a Rice University (Houston, Texas) kémia-, számítástechnika-, anyagtudományok- és nanotechnológia-professzora.

Török horvát uram

Nehéz elképzelni, hogy a török­kori hős várvédőink felé rohanó, ostromló török sereg katonái nem törökök voltak, legalábbis jelentős részben nem. Az a társadalom, melyet Magyarországon a hódoltság idején török világnak neveztek, sokkal inkább volt bosnyák-, illetve rácvilág.

Arculatváltás

Új logóval és új csatornahanggal jelentkezik március 15-től Magyarország vezető hírtelevíziója, az ATV. A változásokról, valamint az ATV nagyszabású választási műsoráról Németh S. Szilárd általános vezérigazgató és Bednárik Imre hírigazgató nyilatkozott a Heteknek.

Esélyegyenlőség

2016 márciusában nyílt meg a Premier Kultcafé, amely egy fogyatékosbarát kulturális és közösségi hely a Ba­ross utcában. A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány hívta életre azért, hogy munkahelyeket tudjon teremteni fogyatékkal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek. Az alapítvány vezetőjével, Kárász Róberttel az elért sikerekről beszélgettünk a kétéves születésnap apropóján.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!