hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esélyegyenlőség
Interjú Kárász Róberttel, az atv műsorvezetőjével

2018. 04. 12.
2016 márciusában nyílt meg a Premier Kultcafé, amely egy fogyatékosbarát kulturális és közösségi hely a Ba­ross utcában. A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány hívta életre azért, hogy munkahelyeket tudjon teremteni fogyatékkal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek. Az alapítvány vezetőjével, Kárász Róberttel az elért sikerekről beszélgettünk a kétéves születésnap apropóján.

Hogyan jött az ötlet egy ilyen típusú kávézó létrehozására?

– Még 2012-ben olvastam egy számomra elkeserítő statisztikai adatot, ami arról szólt, hogy Magyarországon a fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek 10-12 százalékát foglalkoztatják, holott az uniós átlag 50-60 százalék. És akkor jött az ötlet, milyen jó lenne ennek megváltoztatása érdekében egy civil kezdeményezést indítani. Kitaláltam, hogy ismert embereknek elkérjük a gyerekkori mackóit, azokat elárverezzük. Ezen keresztül egyfelől fel akartuk hívni a munkáltatók figyelmét a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására. Másfelől az volt a cél, hogy a bejövő pénzből nyissunk egy varrodát, ahol mi tudjuk foglalkoztatni őket. Annyira jól sikerült az első maci-aukció, hogy inkább egy alapítványt hoztam létre, aminek az alapítására Törőcsik Marit kértem fel. Onnantól kezdve inkább egy kávézón dolgoztunk. Láttam több modellt Spanyolországban, Ázsiában, ahol Down-szindrómások üzemeltettek kávézókat, és akkor azt mondtam, hogy nekünk is legyen ilyen kávézónk Budapesten.

Van bármilyen személyes érintettsége az ügyben?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!