hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esélyegyenlőség
Interjú Kárász Róberttel, az atv műsorvezetőjével

2018. 04. 12.
2016 márciusában nyílt meg a Premier Kultcafé, amely egy fogyatékosbarát kulturális és közösségi hely a Ba­ross utcában. A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány hívta életre azért, hogy munkahelyeket tudjon teremteni fogyatékkal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek. Az alapítvány vezetőjével, Kárász Róberttel az elért sikerekről beszélgettünk a kétéves születésnap apropóján.

Hogyan jött az ötlet egy ilyen típusú kávézó létrehozására?

– Még 2012-ben olvastam egy számomra elkeserítő statisztikai adatot, ami arról szólt, hogy Magyarországon a fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek 10-12 százalékát foglalkoztatják, holott az uniós átlag 50-60 százalék. És akkor jött az ötlet, milyen jó lenne ennek megváltoztatása érdekében egy civil kezdeményezést indítani. Kitaláltam, hogy ismert embereknek elkérjük a gyerekkori mackóit, azokat elárverezzük. Ezen keresztül egyfelől fel akartuk hívni a munkáltatók figyelmét a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására. Másfelől az volt a cél, hogy a bejövő pénzből nyissunk egy varrodát, ahol mi tudjuk foglalkoztatni őket. Annyira jól sikerült az első maci-aukció, hogy inkább egy alapítványt hoztam létre, aminek az alapítására Törőcsik Marit kértem fel. Onnantól kezdve inkább egy kávézón dolgoztunk. Láttam több modellt Spanyolországban, Ázsiában, ahol Down-szindrómások üzemeltettek kávézókat, és akkor azt mondtam, hogy nekünk is legyen ilyen kávézónk Budapesten.

Van bármilyen személyes érintettsége az ügyben?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!