hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy ítélet margójára
Az ügynöközés nem vélemény

2018. 04. 12.
A Tatabányai Törvényszék 2018. március 12-én meghozott elsőfokú ítéletében kihirdette, hogy Bartus László megsértette Morvay Péter (lapunk rovatvezetője – a szerk.) személyhez fűződő jogát azzal, hogy az Amerikai Népszava internetes felületén 2016. december 27-én megjelent cikkében azt állította, hogy Morvay Péter az „utolsó aktív III/III-as ügynök”.

Morvay Pétert 1985-ben, 21 éves egyetemistaként szervezte be a rendőrség. 18 hónapig tevékenykedett ügynökként, 1987-ben viszont lelkiismereti okokból szakított a besúgóhálózattal. Döntéséről és annak előzményeiről ezt követően, még a rendszerváltás előtt beszámolt ismerőseinek, személyesen bocsánatot kért azoktól, akikről jelentéseket írt, majd miután néhány hónappal később csatlakozott a Hit Gyülekezetéhez, 1987 nyarán egy istentiszteleten több száz ember előtt nyilvánosan is, részletesen elmondta történetét. Ez az akkori törvények szerint államtitoksértésnek számított, amelynek a büntetése 5–10 év börtön volt. Végül „csak” az egyetemről zárták ki, és tanulmányait a rendszerváltás után fejezhette be. Beszervezésének történetét – Magyarországon elsőként – az Új Exodus magazin 1990-ben  megjelent első számában, a Hartmann László voltam című cikkében közölte a nagy nyilvánossággal.

Az általa elmondottakat később az Átvilágítási Bíróság jogerős döntésében is megerősítette: „Morvay Péter 1987 márciusában lelkiismereti konfliktustól indíttatva kezdeményezte kapcsolatának megszakítását a III/III-as ügyosztállyal, amely elhatározása mellett végig következetesen kitartott, aminek eredményeképpen tényleges kapcsolata és érdemi tevékenysége ebben az időpontban meg is szűnt” – áll a 2003-ban született határozatban.

Bartus László mindezekkel szemben azt terjeszti úton-útfélen, hogy a múlttal való szembenézés nem történt meg, sőt – mint a perben szereplő cikkében állította – Morvay Péter valójában „az utolsó aktív III/III-as ügynök”. A bíróság előtt Bartus azzal mentegetőzött, hogy ez „publicisztikai fordulat” vagy „költői kép”, de Morvay szerint ez a valótlan vád éppen azért nagyon súlyos, mert „ezzel hazugságnak állítja mindazt, amit 1987 óta tettem és magammal kapcsolatban állítottam”. Az érvek ütköztetése évek óta (évtizedek óta) nem vezetett eredményre, Morvay elmondása szerint Bartus az egyetlen a vele foglalkozó újságírók közül, aki soha nem kérdezte meg őt a múltjával kapcsolatban a nyilvánosság előtt, holott előszeretettel hivatkozik rá. Miután hiába próbálta többször felkérni arra, hogy hagyjon fel a valótlanságok közlésével, sőt egyre képtelenebb állításokat fogalmazott meg a nyilvánosság előtt, utolsó eszközként maradt a bíróság, hogy igazságot tegyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!