Hetek Univerzum
Görgei Artúr, a szabadságharc megmentője
Hátrálásból győzelem

Than Mór: Isaszegi csata( Forrás: Wikipedia)

Görgei Artúr, a szabadságharc megmentője
Hátrálásból győzelem
2018. 03. 14.
Kossuth agyon akarta lövetni, de aztán inkább tábornokként csatába küldte, ő pedig minden esély dacára kétszer is megfordította a veszni látszó szabadságharc ügyét. Görgei Artúr és egy hátráló hadsereg útja a gyáva megfutamodástól a dicsőséges tavaszi hadjáratig. (2018. 03.14.)

Egyetlen emberem maradt. Egy félig rokkant, kiszolgált katona – így írta le Görgei Artúr a visszaemlékezéseiben, hogyan futamodott meg a háta mögött a teljes magyar derékhad a ma Bécs külvárosának számító, schwechati harcmezőn. Egy hónappal a fényes pákozdi diadal után „bécsi testvéreik” megmentésére siető büszke népfelkelő ezredek 1848. október 30-án úgy hátráltak meg az osztrák ágyútűzben, hogy előtte még egy lövést sem adtak le az ellenségre.

„Ide, magyar! Itt a zászlód, itt dögölj meg!”

– ordított rájuk dühösen a nemzetőrség egyik századosa és bátran az ellenség sorvonala elé tűzte a nemzeti trikolórt. Hiába. Harminc-negyven bajtársán kívül senki nem mert a hazájáért a kartácstűzbe rohanni. Görgei szerint a dicső honvédsereg, mint „egy idomtalan, elnyúló óriáskígyó” rohant a magyar határt jelző Lajta irányába, mit sem törődve az osztrák fővárosban továbbra is ellenálló forradalmi Diáklégióval.

A történelmi esély, hogy a magyarok a bécsi felkelőkkel együtt megdöntsék a Habsburg-házat, a hosszas politikai tétovázás után a csatatéren is elveszett.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!