hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Görgei Artúr, a szabadságharc megmentője
Hátrálásból győzelem

2018. 03. 14.
Kossuth agyon akarta lövetni, de aztán inkább tábornokként csatába küldte, ő pedig minden esély dacára kétszer is megfordította a veszni látszó szabadságharc ügyét. Görgei Artúr és Egy hátráló hadsereg útja a gyáva megfutamodástól a dicsőséges tavaszi hadjáratig.

Egyetlen emberem maradt. Egy félig rokkant, kiszolgált katona – így írta le Görgei Artúr a visszaemlékezéseiben, hogyan futamodott meg a háta mögött a teljes magyar derékhad a ma Bécs külvárosának számító, schwechati harcmezőn. Egy hónappal a fényes pákozdi diadal után „bécsi testvéreik” megmentésére siető büszke népfelkelő ezredek 1848. október 30-án úgy hátráltak meg az osztrák ágyútűzben, hogy előtte még egy lövést sem adtak le az ellenségre. „Ide, magyar! Itt a zászlód, itt dögölj meg!” – ordított rájuk dühösen a nemzetőrség egyik századosa és bátran az ellenség sorvonala elé tűzte a nemzeti trikolórt. Hiába. Harminc-negyven bajtársán kívül senki nem mert a hazájáért a kartácstűzbe rohanni. Görgei szerint a dicső honvédsereg, mint „egy idomtalan, elnyúló óriáskígyó” rohant a magyar határt jelző Lajta irányába, mit sem törődve az osztrák fővárosban továbbra is ellenálló forradalmi Diáklégióval. A történelmi esély, hogy a magyarok a bécsi felkelőkkel együtt megdöntsék a Habsburg-házat, a hosszas politikai tétovázás után a csatatéren is elveszett. Ezt a szégyenteljes menekülést látva, az alig harmincéves ifjú tiszt annyira elkeseredett, hogy már azt a „jótékony golyót várta, ami lesodorja lováról”.

Vesztett csaták, csúfos bukások

A  szégyentől megváltó dicső halál azonban nem adatott meg aznap Görgeinek, így személyesen kellett beszámolnia Kossuth Lajosnak arról, miért mondott csődött a frissen felállított magyar honvédség. A vereség súlyát mutatja, hogy a Országos Honvédelmi Bizottmány frissen megválasztott elnöke egyenesen belebetegedett a kudarcba, amit nemcsak táviratok útján, hanem személyesen is átélt, mert kíséretével együtt maga is követte a Bécs felmentésére irányuló sikertelen akciót. A rövid, de sorsfordító találkozást a lázas betegségből lábadozó Kossuth egy személyes élménnyel nyitotta meg: „Mikor új lovakat fogattam be, a köztes időt arra használtam, hogy a kocsim mellett tovaözönlő tömeghez beszédet intézzek és megállítsam őket. Mindhiába! Barátságosan kalapot emelve megéljeneztek néhányszor, majd nyugodtan tovább szaladtak!” Az elnök különösen büszke volt a toborzásban csodákra képes szónoki karizmájára, így a Lajta hídjánál megtapasztalt gyávaság egyenesen szíven ütötte.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!