hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019. 01.04.(XXIII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A kétállami megoldás már 25 éve megbukott

Az izraeli parlamentben kézről-kézre jár egy törvényjavaslat, amely a több évtizede megrekedt palesztin-izraeli békefolyamatot egy elmés megoldással rövidre zárná. A Likud fiatal képviselője beavatott bennünket a részletekbe.

Bibi újabb csatája

Áprilisban az urnákhoz járulnak az izraeliek, miután a miniszterelnök koalíciós kormánya határozatképtelenné vált. Netanjahu nagy eséllyel pályázik az ötödik ciklusára, bár ellenfelei ezúttal is azt remélik, hogy ez lehet neki az utolsó.

Emberölés az idősek otthonában

Megdöbbentő eset: az érintett akarata ellenére erőszakkal alkalmazott eutanáziát egy demens páciensénél a holland orvos.

Belföld

Ami nekünk itt van, az hatalmas érték!

A magyar kreativitás, a globalizáció kihívásai és az erre adható innovatív, a társadalom életminőségének javítását és a magyarság boldogulását szolgáló válaszok – többek között ezekről a témákról beszélgettünk György Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárával.

Államosított tanodák

Állami engedélyhez kötik a tanodák működését, melyek a legszegényebb gyerekek iskolán kívüli felzárkóztatását végzik. Egyúttal a civil műhelyek a gyermekvédelmi rendszer részévé válnak, és állami finanszírozásra is pályázhatnak. Kérdés, hogy mi lesz azokkal az önfenntartó szervezetekkel, akiknek nincs szükségük állami támogatásra.

HÁTTÉR

1918-19: Zuhanás a diktatúrába

Az utca, ha képes is volt a hatalom megragadására 1918. október 31-én, a kormányzásra már nem – ez derült ki az év decemberére. A forradalmi szellemű Nemzetőrség, vagy a Katona Tanács befolyása alatt álló katonai alakulatok a rend fenntartása mellett legalább akkora lelkesedéssel vettek részt helyi megmozdulások szervezésében is. (Például a Felvidék megvédéséért harcoló alakulatok megsegítésére indított élelmiszervagonok elindítását a Katona Tanács akadályozta meg. Az élelmiszerszállítmány helyett inkább agitátorokat küldtek.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!