hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Államosított tanodák
Mankó a gyengélkedő oktatásnak

2019. 01. 03.
Állami engedélyhez kötik a tanodák működését, melyek a legszegényebb gyerekek iskolán kívüli felzárkóztatását végzik. Egyúttal a civil műhelyek a gyermekvédelmi rendszer részévé válnak, és állami finanszírozásra is pályázhatnak. Kérdés, hogy mi lesz azokkal az önfenntartó szervezetekkel, akiknek nincs szükségük állami támogatásra.

A tanodák még a 90-es években, részben civil, részben egyházi kezdeményezésekre indultak el tanulást, illetve felzárkózást segítő, iskolán kívüli szolgáltatásként. A hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó civil segítők többnyire városi szegénynegyedekben, illetve cigánytelepeken működnek, a családokkal és helyi iskolákkal együttműködve. Elsődleges céljuk a többségükben roma gyerekek, fiatalok korai iskolaelhagyásának a megakadályozása.

A KSH adatai szerint tavaly a 18-24 éves roma fiatalok 63 százaléka volt korai iskolaelhagyó, azaz legfeljebb nyolc általánost végzett, s az arány – nem csak a cigány ifjúság körében – évről évre nő. Civil szervezetek tapasztalatai szerint az iskolázatlanság maga után vonja a munkanélküliséget, bűnözést, droghasználatot. A lemorzsolódás megfékezésének céljából a tanodák tulajdonképpen az állami oktatási rendszer helyett végeznek létfontosságú, a társadalmi beilleszkedést segítő, sokrétű fejlesztő tevékenységet, a helyi igényekhez igazodva és önkéntes részvételre alapozva.

Mivel az eddigi uniós pályázati lehetőségek lezárulnak, ezért – idén decemberben először – állami pályázatot írtak ki a tanodák működésének jövő évi finanszírozására, január 10-i határidővel. Egyidejűleg állami engedélyhez kötik a tanodák működését, és a gyermekjóléti ellátórendszer részévé teszik azokat. A Kormány.hu portál Fülöp Attila szociális szakállamtitkárt idézi, aki szerint az állami pályázatra jelentkező tanodáknak még idén tanodává kell minősíttetniük magukat, 2019. június végéig pedig minden olyan intézménynek engedélyeztetnie kell magát, amely „tanoda jellegű szolgáltatást” végez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!