hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emberölés az idősek otthonában

2019. 02. 03.
Megdöbbentő eset: az érintett akarata ellenére erőszakkal alkalmazott eutanáziát egy demens páciensénél a holland orvos.

A nemzetközi média érdeklődésének középpontjába került 2017-ben egy holland orvos, miután eutanáziát hajtott végre egy idős asszonyon annak akarata ellenére. A 74 éves, demenciában szenvedő páciens korábban jelezte, hogy ha szükséges, eutanáziával szeretne meghalni „a megfelelő időben”. A halála előtti napokban azonban több alkalommal is kifejezte, hogy nem szeretne még meghalni. Az otthonául szolgáló idősek otthonában dolgozó orvosok szerint „elviselhetetlenül szenvedett”, így annak ellenére, hogy nem volt olyan állapotban, hogy a beleegyezését tudta volna adni, hívtak hozzá egy orvost, hogy eutanáziával segítse át a hölgyet a másvilágra. Először altatót kevertek a kávéjába, azonban ezt nem volt hajlandó meginni. Ezt követően olyan vehemensen tiltakozott a hölgy az eljárás ellen, hogy az orvosnő felkérte a családtagokat, hogy fogják le, amíg ő végez az asszonnyal – amit azok meg is tettek.

Egy holland bizottság először tisztázta az orvost a vádak alól, ám idén végre olyan lépéseket tettek, melyek eredményeképpen mégis meg lehet állapítani az orvos felelősségét. A regionális Eutanázia Felülvizsgálati Bizottság szerint az orvos tettei etikátlanok voltak, és az érvényben levő végrendelet, amelyben az eutanáziát igényelte a hölgy, nehezen érthető és ellentmondásos volt. Ami még zavaróbb, hogy a bizottság további öt ügyet is talált hasonló etikai kifogásokkal. Ez az első eset, hogy egy orvos ellen hivatalosan is vádat emelnek. Decemberben holland ügyészek bűnügyi eljárást indítottak az orvos ellen.

„Az érvényben lévő végrendeletében a hölgy leírta, hogy szeretne eutanázia segítségével meghalni, »amikor úgy gondolom, hogy ennek eljött az ideje«. De miután többször is megkérdeztem az otthonban, hogy szeretne-e meghalni, azt válaszolta: »Még nem. Nem olyan rossz még a helyzet.«” – idézzük az orvos tanúvallomását. „Ha a páciens abban a pillanatban azt mondta volna, hogy »nem akarok meghalni«, az orvos akkor is folytatta volna az eljárást” – írta a bizottság az üggyel kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!