hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.02.22. (XXIII/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy lépés Jeruzsálem felé

Magyarország diplomáciai rangú külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben. Az eredetileg V4–Izrael-csúcs-Találkozónak indult esemény a sajnálatos izraeli–lengyel- vita miatt kétoldalú találkozók sorozatává vált, ám magyar szempontból jelentős eredménnyel zárult.

Eltérített forradalom

1979 februárjában a The New York Times a „népi forradalom új modelljeként” üdvözölte az iráni eseményeket, és azt jósolta, Irán majd megmutatja, mit jelent „egy harmadik világbeli országot emberségesen kormányozni”. Óriásit tévedtek.

Belföld

Árnyak a múltból

Újabb botrányok hiteltelenítik a Jobbikot, ráadásul súlyos anyagi gondok terhelik a pártot. A radikálisok ennek ellenére tovább munkálják a baloldali ellenzékkel megkezdett együttműködést. Az ezt megakadályozni kívánó kormány-oldalról egyre sűrűbb csapások érik a Jobbikot, általában nem alaptalanul – ám a hadjáratban a kormányközeli média időnként vállalhatatlan exjobbikosokat is bevet.

Születésellenesség felemelkedőben?

A magyar kormány itthon és külföldön egészen extrém kritikákat kapott új családtámogató intézkedései miatt. A hazai születésszám növelésével szemben túlnépesedésre, környezetvédelemre és globális tudatosságra hivatkoznak – de mi lehet emögött?

Hit és értékek

Híres perek, meghasonlott abortuszikonok

Az Egyesült Államok abortuszszabályozásában több kulcsfontosságú ügy esetében súlyos visszaélések és eljárásjogi hibák történtek; és több Legfelsőbb Bírósági döntés főszereplője később életpárti lett, vagy már eleve az volt. Róluk azonban mélyen hallgat az abortuszpárti tábor, ahogy azokról a korábbi abortuszklinikai dolgozókról is, akik nyíltan vállalják az élet védelmét. (2019.02.22.)

HÁTTÉR

47 sörét a testbe

Pontosan tíz éve ölte meg a hírhedt, debreceni kötődésű neonáci sorozatgyilkos banda Tatárszentgyörgyön a 27 éves Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Robikát. Ez a nap a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik, ha nem a legmélyebb pontja.

Gyerekek helyett migránsokat?

Miközben Európa még a migráció kezeléséről vitázik, a bevándorlás­pártiak véleményformálói már szintet ugrottak. Ők már nem a befogadásról és elosztásról beszélnek. Új elképzeléseik, új álmaik vannak. Ezeket egy szóban is össze lehet foglalni: népességcsere. Célkitűzéseik alapvető igazságok felszámolásáról szólnak, azt gondolják, okoskodásaikkal elhomályosíthatják az örök rendet.

A román centenárium árnyoldala

A román nemzeti törekvések első képviselői azok Az erdélyi fiatalok voltak, akik 1848 tavaszán maguk is a változásokért kiáltottak, és rokonszenveztek a magyar függetlenségi mozgalom céljaival. A legismertebb közülük Avram Iancu – aki azonban az erdélyi magyarság szemében valódi tömeggyilkos.

Hatalmas ütés a szívnek az Oscar-díjra jelölt libanoni film

A Kafarnaum – a remény útja mélyen a lelkünkbe gázoló mozi. Kimondottan alkalmas a nyugalmunk megzavarására. Mialatt nézzük, főként szorongást és komoly diszkomfort érzetet tapasztalunk. A baj mégis az, hogy amiről és ahogyan beszél – az védhetetlenül valóságos.

Hálaadás Istennek velem tett csodáiról

1541-et írunk, Szulejmán szultán csapatai már a csellel elfoglalt Buda falain belül járnak, és a szemközti Pesten is fosztogatnak, megölve mindenkit, aki vagyonát rejtegetni próbálta előlük. Erre a sorsra jutott a gazdag pesti Bornemisza polgárcsalád is, azonban egy hatéves kisfiú megmenekült.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!