hetilap

Hetek hetilap vásárlás
47 sörét a testbe

2019. 03. 22.
Pontosan tíz éve ölte meg a hírhedt, debreceni kötődésű neonáci sorozatgyilkos banda Tatárszentgyörgyön a 27 éves Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Robikát. Ez a nap a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik, ha nem a legmélyebb pontja.

Csorba Robika ma is csak 15 esztendős lenne, édesapja pedig mindössze 37 éves. Kegyetlen, szadista gyilkosok áldozatai lettek – és nekünk, roma és nem roma magyaroknak annyi maradt, hogy ma, bestiális meggyilkolásuk tizedik évfordulóján emlékezzünk rájuk. A kisfiúra, akibe 47 (!) sörétet eresztettek a gyáva neonácik, és az őt testével védeni igyekvő édesapjára, aki pont ugyanazt tette ebben a helyzetben, mint amit bármelyik édesapa tenne – az élete árán is megpróbálta megvédeni kisfiát a gyilkosok lövéseitől.

Csorba Róbert és Robika, továbbá a 2008–2009-es rasszista gyilkosságsorozat többi áldozata, Nagy Tiborné, Nagy József, Kóka Jenő és Balogh Mária életének kioltásáért Kiss István, Kiss Árpád, Pető Zsolt és Csontos István voltak a felelősek. Ám mindazért, ami 2008 júliusától 2009 augusztusáig Magyarország falvaiban megtörténhetett, a magyar állam, és különösen a verbális antifasizmusban verhetetlen akkori kormány felelőssége is vitathatatlan.

A magyar állam 2006 és 2010 közötti teljes szétesésének legtragikusabb példája volt, hogy a magyar hatóságok 13 hónapon keresztül tehetetlenül nézték, hogy rasszista sorozatgyilkosok megöltek 6 embert, miközben lövéseik és gyújtogatásaik összesen 55 embert veszélyeztettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!