hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árnyak a múltból
Súlyos identitásválságban a Jobbik

2019. 02. 21.
Újabb botrányok hiteltelenítik a Jobbikot, ráadásul súlyos anyagi gondok terhelik a pártot. A radikálisok ennek ellenére tovább munkálják a baloldali ellenzékkel megkezdett együttműködést. Az ezt megakadályozni kívánó kormány-oldalról egyre sűrűbb csapások érik a Jobbikot, általában nem alaptalanul – ám a hadjáratban a kormányközeli média időnként vállalhatatlan exjobbikosokat is bevet.

Kétszer is nácinak nevezte a Jobbikot Orbán Viktor az évértékelő beszédében, és mindkét alkalommal abban az összefüggésben, hogy a radikális párt és a baloldal összefogásra készül. A miniszterelnök a „kommunista-náci szövetség” és „szocialista-náci koalíció” kifejezésekkel próbálta érzékeltetni a centrális erőtérre váró kihívást: A Fidesz–KDNP 2014-ben és 2018-ban is azért aratott nagyarányú győzelmet, mert a tőle jobbra, illetve balra álló pártok egymást is gyengítve versenyeztek a szavazatokért. A súlyos vereségek után az ellenzéki oldal szereplői mára eljutottak odáig, hogy a múlt ellenére fel kell vállalniuk egymást, ha le akarják váltani a Fideszt. A folyamatnak két fontos állomása is lesz idén, a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás, a nem hivatalos kampány pedig már javában zajlik. A Fidesz nyilvánvaló célja, hogy a Jobbik múltjának napirenden tartásával megakadályozza a két oldal szövetségkötését, miközben az érintettek folyamatosan gesztusokat tesznek az alkalmi együttműködés tető alá hozataláért.

Vannak azonban még csontvázak: bár a Jobbik hat éve próbál néppárttá válni, és ennek érdekében valóban megszabadult több vállalhatatlan politikusától, de az elmúlt évtized talán leggusztustalanabb jobbikos botrányának főszereplője, a Dunába lőtt holokausztáldozatokra emlékező Duna-parti cipőkbe köpködő Kulcsár Gergely például továbbra is a Jobbik tagja, sőt tavaly nyári – azóta sem cáfolt – sajtóhírek szerint a pártvezetés őt bízta meg az északkelet-magyarországi megyék Jobbik-szervezeteinek rendbetételével, miután az előző regionális igazgató, Jámbor Márk a Mi Hazánk Mozgalomba távozott.

A közelmúltban is kerültek elő a megtisztulást cáfoló felvételek: többek között Szávay István beszámolója egy zsidó nő bántalmazásáról, illetve Sneider Tamás feleségének náci karlendítésre hasonlító videója. Szávay lemondott a mandátumáról, Sneider viszont tagadja a náci vádakat, és esze ágában sincs távozni. Ráadásul a napokban Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje is alapot adott a bírálatra, ugyanis a Hír TV-ben megvédte Gyöngyösi Márton 2012-es parlamenti felszólalását, mikor is a Jobbik képviselője a zsidó származású politikusok listázásáról beszélt. (Gyöngyösi beszédére reagálva a Hit Gyülekezetéhez közel álló Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány több tízezres tüntetést szervezett a Kossuth térre, ahol a Fidesz, az MSZP és az Együtt politikusai egységesen ítélték el a megnyilvánulást.) Karácsony Gergely végül bocsánatot kért a Gyöngyösit mentegető nyilatkozatáért, és nyilvánvalóvá tette, hogy vállalhatatlannak tartja az efféle megnyilvánulásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!