hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Születésellenesség felemelkedőben?
Nem trendi a babyboom

2019. 02. 21.
A magyar kormány itthon és külföldön egészen extrém kritikákat kapott új családtámogató intézkedései miatt. A hazai születésszám növelésével szemben túlnépesedésre, környezetvédelemre és globális tudatosságra hivatkoznak – de mi lehet emögött?

A miniszterelnöki évértékelőn bejelentett családtámogatási rendelkezések sokaknál kiverték a biztosítékot – és a kritikák egy részével józan ésszel nehéz mit kezdeni. Lehet arról társadalmi és politikai vitát folytatni, hogy miért csak a középosztályt célozza meg a rendelkezés, az egyedül­álló vagy élettársi kapcsolatban élő, de több gyermeket nevelő szülők miért maradnak ki, ha valóban az egésznek a babyboom a célja. De itt nem erről van szó. A BBC szakértőjétől a svéd szociális miniszteren át magyar ellenzéki politikusig és publicistáig azért kritizálják az intézkedést, mert azt akarja elérni, hogy több magyar gyerek szülessen. Ami valamilyen oknál fogva nem támogatandó, sőt, náci ideológiára hajaz – bár az ok-okozatiság teljesen hiányzik ezekből a megszólalásokból.

Annika Strandhäll, svéd szociális ügyekért felelős miniszter a Twitteren a következőképp reagált a kormány új demográfiai javaslataira: „Orbán Viktor most azt akarja, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A po­litika bűzlik a ’30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösítenie kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra a függetlenségre nézve, amelyért a nők küzdöttek.”

A BBC szakértője, Sarah Harper pro­fesszor, az Oxford Institute of Population Ageing vezetője pedig épp azon aggódik, hogy a támogatás hatására valóban több gyerek fog születni, fokozva a Föld túlnépesedését és a fogyasztást, ami környezetvédelmi szempontból teszi kérdésessé a születési ráta növelését célzó politikát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!