hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Trump visszatérésétől pánikol az amerikai baloldal

Reneszánszát éli a politikai messiások és szörnyek kora. A tradicionalisták és a konzervatívok gyakran panaszkodnak, hogy a vallás és a hit hanyatlóban van Amerikában. De ez csak részben igaz. A politikust istenítő választópolgár tévedhetetlenséget és mindenhatóságot kölcsönöz annak. Ha pedig van kijelölt messiás, szükségszerű, hogy legyen vele szemben egy ördögi szörny is. A választópolgár ugyanis szeret egyszerű bináris rendszerben gondolkodni, imádni és gyűlölni. Ez látszik megmutatkozni a mostani, 2024-es elnökválasztási kampány során is, ahol úgy tűnik, már ki is osztották a szerepeket.

Választást befolyásoló tényező lehet a deepfake

Kulcsfontosságú választások előtt áll a világ 2024-ben. Legjelentősebbek ezek közül: az amerikai elnökválasztás, az Európai Bizottság újjáalakulását biztosító szavazás, a hazai önkormányzati választások, de Oroszországban, Indiában és az Egyesült királyságban is urna elé járulnak az állampolgárok. Az egyik legnagyobb kihívást a mesterséges intelligenciával generált álhírek sokasága fogja jelenteni.

Washingtonban nem csak a nyolcvan alattiaké a világ

Az Egyesült Államok következő elnöki pozíciójáért a mai állás szerint az ország történetének két legidősebb elnökjelöltje küzd majd jövő novemberben. Joe Biden mellett az előző szenátus átlagéletkora is történelmi csúcsot döntött. Az amerikai politikai elit idősödése a választókorú népesség egyre nagyobb hányadát aggasztja a politikai spektrum teljes skáláján.

A pénz és a katonai célok elfogytak, Ukrajna hamarosan összeomolhat

Jens Stoltenberg arra figyelmeztette december elején a nyugati közvéleményt, hogy „rossz hírek fognak érkezni Ukrajnából”. a NATO-főtitkár talán maga sem gondolta, hogy a valóság a borúlátó előrejelzését is felülmúlja – mármint azok számára, akik másfél éven át elhitték a hivatalos narratívát Ukrajna győzelméről.

Belföld

Kémprogramoknak adjuk az értékes adatainkat

Szoftverek, amik képesek megjegyezni a jelszavakat, böngészési adatokat, és ha kell bekapcsolják a webkamerákat, mikrofonokat is. Komoly összegekért cserébe bármelyik ország hozzájuthat a kémprogramokhoz, amellyel kontroll alatt tarthat politikusokat, aktivistákat, professzorokat, bárkit.

Hová bújt a szuverenista baloldal?

Szembejön velem a „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!” (Vagy „Ne fütyüljünk úgy, ahogy ők szeretnék"?) plakát. Napjában többször is. Persze, van abban  valami, hogy ennél értelmesebb dologra is lehetett volna a pénzt költeni. De az is igaz, hogy (például) az EU-pénzek ügyében minden magyar pártnak egy állásponton kellene lenni: fizessék ki azonnal (tagságunk jogán járó, már megítélt pénzek visszatartásáról van szó). 

Hit és értékek

Az iszlám globális forradalma és Irán anticionizmusa

Jelenleg az iráni rezsim képviseli a legmarkánsabban az Izrael-ellenes álláspontot. Mitől lett ennyire anticionista a síita forradalom? Mi Perzsia egyedi szerepe az iszlám világban és a globális dzsihádban?

Elkezdte végső leszámolását konzervatív ellenzékével Ferenc pápa?

Bár a pápa egészségének romlásáról egyre gyakrabban röppennek föl hírek, úgy tűnik, az egyházfő még elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy örökségének bebiztosítása érdekében átformálja a bíborosi testületet és leszámoljon belső ellenzékével.

HÁTTÉR

„A világnak is látnia kell, hogy miért harcolunk”

A kormányzó párt politikusa szerint a világnak látnia kell a gonosz igazi arcát, amivel október hetedikén Izraelnek szembe kellett néznie. Elmondta azt is, hogy Izraelben pontosan tudják, mekkora árat kell fizetni egy háborúért, hiszen mindenkinek a saját életét kell kockáztatnia, hogy megvédje a hazáját.

A franciaországi Makhar kibuc története

Franciaország egyetlen kibuca 1933–35 között működött egy kis faluban, Jugeals-Nazarethben. Az egyedülálló mezőgazdasági kollektíva másfél éven át több száz, a nácizmus elől menekülő európai zsidó fiatalnak adott átmeneti otthont. Szemük előtt egy cél lebegett: visszatérni az őshazába, Erec Izraelbe.

Megszűnhet a globálisan egységes digitális tér

Ahogy a nagyhatalmak közötti feszültség növekszik, a konfliktusok legújabb színterévé a kibertér válik, ahol a harc az emberek elméjéért folyik. Kérdés, hogy az ellentétek éleződésével meddig maradhat az internet valóban globális?

Golda Meir: Izrael Vasladyje

Ha a világtörténelem megérkezik, sosem kopog illedelmesen, csak rárúgja az ajtót az emberre. Ez történt II. Erzsébet királynővel, majd Winston Churchill élte meg a nyomást, amit korának válságos pillanata ráhelyezett. A Golda-film a helytállás vagy inkább a makacs túlélés példázata. És persze egy magányos nő küzdelmének megindító drámája.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!