hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkezdte végső leszámolását konzervatív ellenzékével Ferenc pápa?
A vatikáni felforgató
Elkezdte végső leszámolását konzervatív ellenzékével Ferenc pápa?

A konzervatív Burke bíboros a pápa jobbján. Ferenc megvonta privilégiumaitól.(Fotó: AP / Alessandra Tarantino)

2023. 12. 06.
Bár a pápa egészségének romlásáról egyre gyakrabban röppennek föl hírek, úgy tűnik, az egyházfő még elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy örökségének bebiztosítása érdekében átformálja a bíborosi testületet és leszámoljon belső ellenzékével.

A decemberben 87. életévét betöltő katolikus egyházfő tüdőpanaszokra hivatkozva lemondta részvételét a Dubajban jelenleg megrendezett COP28 klímakonferencián. Részvételi szándéka egyébként sem aratott osztatlan sikert katolikus körökben; többen azon aggódtak, hogy az egyházfő klímaaktivisták és civil szervezetek szintjére süllyeszti a katolikus egyházat.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A kétévente megrendezett 70 ezres létszámú gigakonferencia ugyan a tetemes ökolábnyomon túl nem sokat szokott maga után hagyni (ezúttal a helyszínváltozás is merő képmutatás a környezetvédelem perspektívájából!), a pápa mindenesetre megüzente az egybegyűlteknek, hogy a környezetünk rombolása bűn Istennel szemben. Ez a narratíva beleillik a tavaly útjára indított nagyszabású római szinódus szellemiségébe, ami sokak szerint Ferenc regnálásának tetőpontja lehet (egy év múlva ér majd véget). A minden korábbinál progresszívebb témákat (női szolgálók, meleg hívők stb.) feszegető üléssorozat egyelőre nem sok konkrétumra jutott, így ebben is hasonlít a „klímahepajokhoz”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!