hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választást befolyásoló tényező lehet a deepfake
Gitározó Modi és lángoló Pentagon
Választást befolyásoló tényező lehet a deepfake

Narendra Modi indiai miniszterelnök deepfake felvételen.(Forrás: YouTube / AI Cover)

2023. 12. 06.
Kulcsfontosságú választások előtt áll a világ 2024-ben. Legjelentősebbek ezek közül: az amerikai elnökválasztás, az Európai Bizottság újjáalakulását biztosító szavazás, a hazai önkormányzati választások, de Oroszországban, Indiában és az Egyesült királyságban is urna elé járulnak az állampolgárok. Az egyik legnagyobb kihívást a mesterséges intelligenciával generált álhírek sokasága fogja jelenteni.

Deepfake-nek nevezzük a rendkívül meggyőző és megtévesztő digitális tartalmakat – jellemzően videókat, hangfelvételeket vagy képeket –, amiket egyre inkább mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő, leggyakrabban megtévesztési célból. 

A deepfake a deep learning (gépi tanulás) és a fake (hamis) szavak összevonásából ered. A technológia lényege, hogy egy algoritmus, ami képes a gépi tanulásra, annál valósághűbb, ugyanakkor hamis videót tud létrehozni, minél több információt kap. A deepfake a pornóból indult, ahol átlagos (nem közéleti) személyekről készültek hamis videók olyan helyzetekben, amik sosem történtek meg a valóságban. A videókat a készítők zsarolásra használták fel. 

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!