hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beláthatatlan, hogyan változtatja meg a világot a deepfake
Hiszi, ha látja? Nagyon rosszul teszi
Beláthatatlan, hogyan változtatja meg a világot a deepfake

Barack Obamáról deepfake technikával készült hamisított videó.(Fotó: AP )

2021. 11. 18.
Mindig is foglalkoztatta az embert, hogy a körülöttünk lévő valóság lehet-e puszta illúzió, egyfajta „mátrix”. Annyi bizonyos, hogy a technológiai fejlődés, azon belül is egy-egy olyan újítás, mint a deepfake, egyre nagyobb szakadékot hoz létre realitás és szimuláció között.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Mindazt, amit egy fényképen vagy mozgó filmkockákon látunk, esetleg hangfelvételen hallunk, megkérdőjelezhetetlen igazságnak vesszük; bizonyítéknak vagy emléknek arról, ami megtörtént. A deepfake technológia azonban megfoszt bennünket a lehetőségtől, hogy információs ökoszisztémánknak ezekre az alapvető elemeire hagyatkozzunk. Ma már bárki minimális idő- és anyagi ráfordítással tökéletes hamisítványokat, az igazira szó szerint a megtévesztésig hasonlító alternatív valóságokat gyárthat.

Csúcstechnológiás képhamisítás

A deepfake néhány éve része az életünknek (a Hetek is foglalkozott a témával: Ne higgy a szemednek, 2020. április 16.). A tudományos világ találkozott vele először, a számítógépes látás és mintafelismerés 2016-os konferenciáján (Conference on Computer Vision and Pattern Recognition). Justus Thies, a Max Planck Intézet kutatója olyan újítást mutatott be, amely lehetővé tette, hogy felvétel közben „dolgozzák össze” egy személy arcát egy másik mimikájával. Egy évvel később egy deepfakes nevű Reddit-felhasználó szélesebb körben is népszerűvé tette a vizuális manipulációnak ezt a formáját, amelynek egyben névadója lett. Igaz, nem teljesen ugyanazt a technológiát alkalmazta: valós idejű arcrögzítés és újraszinkronizálás helyett arccserélős eljárással helyezte ismert színésznők fejét pornófilmek szereplőinek testére. Ami miatt mindkettő deepfake-nek minősül, az az, hogy egyformán gépi tanuló algoritmusokat használnak olyan valódinak tűnő kép- és hanganyag létrehozására, amely nem feleltethető meg a felvételen bemutatott módon és körülmények között ténylegesen lezajlott eseménynek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!