hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump visszatérésétől pánikol az amerikai baloldal
Szörnyek és messiások
Trump visszatérésétől pánikol az amerikai baloldal

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 12. 06.
Reneszánszát éli a politikai messiások és szörnyek kora. A tradicionalisták és a konzervatívok gyakran panaszkodnak, hogy a vallás és a hit hanyatlóban van Amerikában. De ez csak részben igaz. A politikust istenítő választópolgár tévedhetetlenséget és mindenhatóságot kölcsönöz annak. Ha pedig van kijelölt messiás, szükségszerű, hogy legyen vele szemben egy ördögi szörny is. A választópolgár ugyanis szeret egyszerű bináris rendszerben gondolkodni, imádni és gyűlölni. Ez látszik megmutatkozni a mostani, 2024-es elnökválasztási kampány során is, ahol úgy tűnik, már ki is osztották a szerepeket.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Elkerülhetetlen lenne Trump visszatérése?

A Washington Post véleményrovatában november végén jelent meg egy cikk arról, hogy a demokrata oldal ügyeletes „szörnyének”, Donald Trumpnak a hatalomba való visszatérése egyre elkerülhetetlenebb, és nem szabad úgy tennie a baloldalnak, mintha nem így lenne. Robert Kagan újságíró írásában egyenesen felszólítja olvasóit, szakítsanak vágy­álmokon alapuló gondolkodásukkal, és nézzenek szembe a „rideg valósággal”: minden esély megvan arra, hogy a volt elnök visszatér, és „diktatúrát hoz létre” az Egyesült Államokban. Elnyerve a hivatalos republikánus elnökjelölti pozíciót, Kagan szerint egy neki kedvező, gyors és drámai változás áll be a politikai erőviszonyokban, és egy mögötte egységesen összezáró Republikánus Párt támogatásával száll ringbe egy megosztott Demokrata Párt jelöltjével szemben. 

Kagan szerint míg eddig a republikánusoknak és a konzervatívoknak relatíve szabadságuk volt kifejezni Trump-ellenes érzelmeiket, nyíltan és pozitívan megnyilatkozni a többi indulóról, és ventillálni, kritikákat megfogalmazni a volt elnök múltjával kapcsolatosan, a donorok pedig anyagilag más jelöltekre is költöttek, mindez véget ér a szuperkedden, amikor hivatalosan is megnyeri a republikánus előválasztást. A donorok átállnak az ő oldalára, a Republikánus Párt pedig követi őket, és támogatói cunami indul el irányába. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!