hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Nyugati káröröm: apja szeme előtt égett halálra az újságírónő

2018-ban Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót egy speciális 15 fős halálosztag várta Isztambulban. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)A Darja Dugina elleni moszkvai terrormerénylet több nézőpontból is példátlan. Nemcsak a gyilkosság körülményei, hanem az azt követő reakciók szempontjából is.

Afganisztán: szenvedést és terrort hagyott maga után Amerika

Közel egy éve, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. Amerika úgy döntött, hogy százezreket hátrahagyva sietve távozik, miután Biden 20 év háborút követően megállapította, hogy képtelenek voltak az országból modern, stabil demokráciát varázsolni.

Kiszeret a Nyugat Zelenszkijből?

Bár narratívagyártással Zelenszkij sem lesz képes háborút nyerni, a nyugati támogatások megszerzésében nagy hasznát vette. Múlt heti megszólalása (újfent) rávilágított: ha nem vigyáz, könnyen veszíthet népszerűségéből – ez pedig Ukrajna jövőjét is megpecsételheti.

Ki ölte meg Darja Duginát?

Egyre csak gyűlnek a kérdőjelek, spekulációk és vádaskodások az Alekszandr Dugin ultranacionalista filozófus lányát érő robbantásos merénylet körül. Ki volt az igazi célpont, és ki volt a merénylő? Belharcok vagy háborús taktika áll a háttérben?

Elmúlt az aratás, elvégződött a nyár - E heti beköszöntőnk

Néhány nappal az Ukrajna elleni orosz agresszió fél éves évfordulója előtt fájdalmas és figyelmeztető csapás érte Putyin elnök környezetét. A 30 éves, részben nyugaton tanult, ismert és népszerű újságírónő, Darja Dugina brutális meggyilkolása elsősorban megrázó emberi tragédia családja, leginkább apja számára, akinek a szeme láttára égett el lánya a felrobbantott kocsiban. De a terrortámadás nyilvánvalóan összefügg az Ukrajnában zajló háborúval.

Belföld

Azt érzem, Isten a tenyerén hordoz - interjú Mészáros Krisztofer Európa-bajnoki ezüstérmes tornásszal

Történelmet írt a 21 esztendõs Mészáros Krisztofer a müncheni Európa-bajnokságon, miután a felnõtt szerdöntõk egyetlen magyar résztvevõjeként ezüstérmet tudott szerezni talajon. Magyar tornász ilyen fényesen csillogó érmet itt még nem szerzett. Krisztofer Istennek köszöni a sikerét.

Infláció, elszálló rezsiárak: hasznos tippek válság idejére

Infláció, energiaválság, gazdasági visszaesés – nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, nehéz hónapok állnak előttünk, amelyek akár évekké hízhatnak. Érdemes tudatosan készülni a nehéz időkre.

Hit és értékek

Lehet támogatni a Templom felépítését, ha a világ leggonoszabb embere el fogja foglalni?

A kilencvenes évek közepén jelent meg az elsõ könyve magyarul a jeruzsálemi Szentély múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl. Azóta számos további mûvében, cikkében és elõadásában elemezte a Biblia, a vallástörténet és a geopolitikai folyamatok alapján Izrael és a Templom jelentõségét. A Heteknek adott interjúja elõtt a kutató két hónapos elõadás-sorozatot tartott a jeruzsálemi Héber Egyetemen. Hazaérkezve, a texasi Dallasból válaszolt lapunk kérdéseire.

HÁTTÉR

Őfelsége konzervatívjai: Kemi Badenoch portréja

A Toryk előválasztásán részt vett színes bőrű nagycsaládos hölgy, Kemi Badenoch egykori esélyegyenlőségi miniszter neve legtöbbünk számára biztosan nem cseng ismerősen. Annál inkább érdemes betekintenünk pályafutásába, mely megmutatja, korai még „temetni” Őfelsége konzervatívjait.

Dekadencia a neten

Sanna Marin finn miniszterelnök szinte minden nap gondoskodik róla, hogy az ember újra és újra elgondolkodjon, a világ mekkorát fordult velünk mindössze néhány évtized alatt. A 36 éves államfő, nagyon úgy tűnik, nem érti, mit jelent egy országot vezetni, azt viszont nagyon is, hogy hogyan prezentálhatja saját magát a közösségi médiában, ami aztán minden más hiányosságát elfedi.

Nem mindennapi beszélgetés: egy zsidó fiú találkozása a neonáci mozgalommal

A következő történet nem a „klasszikus” értelemben vett „zsidó ex-neonáci” sztori. Sokkal inkább egy zsidó fiú története, akit negyven évvel a holokauszt után nem tudott a társadalom megvédeni egy szabad nyugati demokráciában.

A bencések és Európa első bürokráciája

A középkor hajnalán a római katolikus egyház felett a pápaság még nem rendelkezett azzal a centralizált hatalommal, amelyet ma már birtokol. Párhuzamosan a pápaság megerősödésével létrejött egy modern értelemben vett állam is, amely Európa első bürokráciájává vált. Ennek kialakulásában fontos szerepet játszott a bencés rend tevékenysége.

KÁVÉSZÜNET

Ősi borok, legendás vendégszeretet és Sztálin szülőotthona: úti beszámoló Grúzia legszebb tájairól

Grúziában minden megtalálható: tengerpart, hegyvidék és termőföldek is, így az ország bőségesen el van látva alapanyagokkal és látnivalóval. A kaukázusi országban tett látogatás egyfajta kultúrsokk az európaiaknak: a modern és a szovjet régmúlt egyvelege.

A válságok ősanyja - Hozzá vagyunk szokva a jóléthez

Hogyan befolyásolta a nagy gazdasági válság az amerikai történelem, gazdaság és politika alakulását? Itt, Európában hogyan érthetjük meg a „válságok õs­anyjának” hosszú távú hatásait?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!