hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki ölte meg Darja Duginát?
„Szívünk nem csak bosszúra szomjazik” - Putyin „agya” győzni akar
Ki ölte meg Darja Duginát?

Fotó: AP / Darko Vojinovic

2022. 08. 25.
Egyre csak gyűlnek a kérdőjelek, spekulációk és vádaskodások az Alekszandr Dugin ultranacionalista filozófus lányát érő robbantásos merénylet körül. Ki volt az igazi célpont, és ki volt a merénylő? Belharcok vagy háborús taktika áll a háttérben?

A dezinformációs háború korában szinte lehetetlen biztos válaszokat találni e fenti kérdésekre, ugyanakkor, ha a történtek alapján, és az azok hátterét alkotó kirakósból teljes képet nem is tudunk alkotni, számos darabját az olvasó elé tárhatjuk.

Mint ismeretes, Darja Dugina 31 éves orosz újságírónő – aki újságíróként dolgozott a Russia Todaynek, de főszerkesztette Jevgenyij Prigozsin oligarcha, a Wagner-csoport tulajdonosának elemzői portálját, a United World Internationalt is – Moszkva közelében robbantásos merénylet áldozatává vált múlt szombaton. Dugina éppen apját, a nyugati sajtóorgánumok által „Putyin agyának” tartott nyugatellenes ultranacionalista filozófust, Alekszandr Dugint kísérte el egy Tradíció nevet viselő családpárti konferenciára. Az esemény után állítólag apja autójába szállt be, Dugin azonban utolsó pillanatban átült egy másik járműbe, így a vezetőülés alá elhelyezett távolról működésbe hozott 400 grammnyi TNT vele nem, csupán lányával végzett. Az apa végignézte a tragédiát, és a látottaktól olyannyira összeroppant, hogy kórházba kellett szállítani.

Ezzel kapcsolatban nincs sok vita, azonban a merénylet mögötti motivációval, az elkövetőkkel és a célponttal kapcsolatban annál nagyobb az egyet nem értés Oroszország és Ukrajna vezetői, illetve az ügyben nyilatkozó politológusok, elemzők körében. Az ENSZ nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!