hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Infláció, elszálló rezsiárak: hasznos tippek válság idejére
Hogyan készüljünk a nehéz időkre?
Infláció, elszálló rezsiárak: hasznos tippek válság idejére

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 25.
Infláció, energiaválság, gazdasági visszaesés – nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, nehéz hónapok állnak előttünk, amelyek akár évekké hízhatnak. Érdemes tudatosan készülni a nehéz időkre.

A kétezertízes éveket egy viszonylag stabil, kiszámítható gazdasági környezet jellemezte. Folyamatos gazdasági növekedés, alacsony munkanélküliség, alacsony infláció és kamatok, olcsó pénz – ezek együttes hatása kényelmes, kiszámítható életmódot tett lehetővé a nyugati világ számára. Itthon is fokozatosan nőttek a bérek, az életszínvonal, és viszonylag könnyű volt munkalehetőséget találni. Úgy tűnt, hogy ez a szinte idilli korszak nem érhet véget.

Ennek az időszaknak a Covid megjelenése azonban egyik napról a másikra mégis véget vetett. Már-már úgy látszott, hogy a korábban bevált pénznyomtatás módszerével ezen a válságon is gyorsan túllép az emberiség, és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Az orosz–ukrán háború azonban szertefoszlatta az optimista várakozásokat.

Az eddigi féktelen pénznyomtatás inflációba csapott át, melyre a világ jegybankjai kamatemeléssel reagálnak. A növekvő kamatok megdrágítják a pénzt, a beruházásokat, a fogyasztási és lakáshiteleket. Ez már önmagában visszaveti a gazdasági növekedést. Az orosz–ukrán háború, illetve a szankciók pedig szétverték azt az évtizedeken keresztül kiépített nemzetközi rendszert, amely Európa számára olcsó energiát, nyersanyagokat és alapanyagokat biztosított. Az embargó, illetve a kínálati oldal mesterséges leszűkítése az egekbe lökte az energiaárakat. A kontinenst sújtó erős aszály tovább rontja az egyre sötétebb kilátásokat. Magyarország számára extra kockázati tényező az EU-val fennálló konfliktus. Az EU-források nagyon hiányoznak a hazai gazdaság számára, ami a forint árfolyamában is lecsapódik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!