hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmúlt az aratás, elvégződött a nyár - E heti beköszöntőnk
Elmúlt az aratás, elvégződött a nyár - E heti beköszöntőnk

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 25.
Néhány nappal az Ukrajna elleni orosz agresszió fél éves évfordulója előtt fájdalmas és figyelmeztető csapás érte Putyin elnök környezetét. A 30 éves, részben nyugaton tanult, ismert és népszerű újságírónő, Darja Dugina brutális meggyilkolása elsősorban megrázó emberi tragédia családja, leginkább apja számára, akinek a szeme láttára égett el lánya a felrobbantott kocsiban. De a terrortámadás nyilvánvalóan összefügg az Ukrajnában zajló háborúval.

A Moszkvában végrehajtott merénylet – amelynek vélhetően a talán legismertebb orosz nacionalista történész, Alekszandr Dugin is célpontja volt – azt üzeni az
elnök környezetének, hogy otthon sincsenek biztonságban. Ez újdonság lehet Putyinék számára, hiszen eddig inkább a Kreml ellenségei retteghettek akár a világ másik felén is, amint azt Trockijtól Litvinyenkóig sokan megtapasztalták. Kérdés, hogy az új fenyegetés mit vált ki az orosz vezetésből. A felelősök levadászása csak az első cél lehet, a Dugina-gyilkosságból egy olyan új nemzeti mártírmítosz születhet, amely tovább szűkítheti a háború lezárásának kompromisszumos esélyeit.

Nem mintha erre bármelyik fél láthatóan törekedne.

Amikor a kazahsztáni ukrán nagykövet arról beszél, hogy „annyi oroszt kell megölnünk, amennyit csak lehet, hogy a gyermekeinknek majd kevesebbet kelljen”, akkor lehet tudni, hogy a másik oldalon ez a háború támogatottságát erősíti. Láthattuk, hogy fél év vérontás mennyire megrendítette a világ hozzánk közelebbi felét. Most a moszkvai merénylet után nem úgy tűnik, hogy kifelé tartanánk a válságból. Vagy, ahogy a próféta mondta: „Elmúlt az aratás, elvégződött a nyár, és mi nem szabadultunk meg!” (Jeremiás 8,20)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!