hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A válságok ősanyja - Hozzá vagyunk szokva a jóléthez
Interjú Dr. Magyarics Tamással, az ELTE tanárával, külpolitikai szakértővel
A válságok ősanyja - Hozzá vagyunk szokva a jóléthez

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 25.
Hogyan befolyásolta a nagy gazdasági válság az amerikai történelem, gazdaság és politika alakulását? Itt, Európában hogyan érthetjük meg a „válságok õs­anyjának” hosszú távú hatásait?

Mennyire volt a 20-as, 30-as évek gazdasági válsága prototípusa az elkövetkezendő válságoknak?

– A 30-as évek gazdasági válsága több okra is visszavezethető. Az egyik ok a tőzsdepiacon kialakult buborék volt. Rendkívül felfutott az amerikai gazdaság, és olyan túltermelés keletkezett, amit nem tudott felszívni a vásárlóerő. Egyesek azt mondják, hogy hibás döntést hoztak az amerikaiak 1922-ben és 30-ban a magas védővámok bevezetésével. 

Másrészt az I. világháború után egy brit–francia–amerikai gazdasági, kereskedelmi háromszög fenntartása lett volna ideális a világ működése szempontjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!