VIDEÓ: Téged is hallgatott már le a Facebook?
Ezekre kell figyelni, ha védeni szeretnénk az adatainkat
VIDEÓ: Téged is hallgatott már le a Facebook?

Fotó: Géresi Gergő

2020. 10. 13.
Használja-e a telefonunk mikrofonját a Facebook? Milyen és mennyi adatot gyűjt rólunk? Mire kell figyelni a telefonbeállításoknál adatvédelmi szempontból?

Az okostelefonunkra úgy érdemes tekinteni, mint egy olyan dologra, amely végtelen mennyiségű adatot képesek rólunk gyűjteni. És természetesen az alkalmazások is úgy vannak megírva, hogy azok a lehető legtöbb információt gyűjtsék be rólunk – mondja Dr. Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője. A legnagyobb közösségi oldal, a Facebook a kattintásaink, görgetéseink, vagyis a „viselkedésünk” alapján akár több gigabájtnyi adatot is összegyűjt rólunk. Ráadásul rendszerint „követ” bennünket más weboldalakon is.

A szakértő megjegyezte: a telefonunk mikrofonján keresztül az alkalmazások akár hallhatják is, amit beszélünk, bár arra nincs bizonyíték, hogy a Facebook a beszélgetéseink alapján ajánlana fel nekünk hirdetéseket vagy ismerősöket.

Dr. Krasznay Csaba hangsúlyozta a felhasználói felelősséget és tudatosságot, videóriportunkban pedig arról is beszélt, hogy mire érdemes leginkább figyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy az adatainkkal visszaéljenek.   

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!