Valami Amerika
Vélemény
Valami Amerika

Forrás: Twitter/David Pressman

2022. 10. 13.
Ha valakinek eddig illúziói lettek volna azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok miként próbál meg beavatkozni más országok belügyeibe, a Budapestre küldött új nagykövet most tiszta vizet öntött a pohárba. Megérkezett hozzánk Mr. "No Pressure" (David Pressman), akinek úgy látszik feltett szándéka, hogy a magyar politika aktív szereplőjévé váljon: hol a miniszterelnöknek üzenget Twitteren, hol a külügyminiszter gázszállítási tárgyalásait kritizálja, de kilátásba helyezett némi nyomásgyakorlást is, ha esetleg Magyarország nem szándékozna támogatni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. S még csak másfél hónap telt el, hogy szerény hazánkba érkezett.

Ez egy véleménycikk.

Nyilván az amerikai politikát évtizedek óta jól ismerők tudják, hogy az ilyesfajta nyomásgyakorlások és befolyásolási kísérletek nem újkeletűek, és messze nem csak az Egyesült Államokat jellemzik. Mégis böki azért a magyar szabadságharcos lelkület csőrét, ha egy nagykövet szinte egyfajta helytartóként viselkedik az országban, hiszen ha a nyilvános felületeken ennyire merész a kommunikáció,

nyilván a színfalak mögött ennél még aktívabb az Egyesült Államok birodalmi gépezete.

Pártszimpátiától függetlenül fel kellene hördülni azon, hogy civil szervezeteken keresztül demokráciaféltő dollárszázezrek vándoroltak a választási kampányba, többek között olyan videók elkészülésére, amelyben azt sugallták a magyar polgároknak, mintha itt magatehetetlen idősek megverésével fenyegetőzve kényszerítenének ki szavazatokat a választáson. Jól ismert destabilizációs, és feszültségkeltő receptek ezek, holott feszültséget bőven kelt a színtiszta valóság is, csak hát épp nem akkorát, hogy a kormányt el akarja a társadalmi többség zavarni.

Az illetékes hatóságok tehát joggal vizsgálják a kampányba áramló pénzeket, de a választásokat követő nyomásgyakorlás ugyancsak komoly nemzeti szuverenitási és bizony nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel. Magyarországnak szuverén joga eldönteni, hogy támogatja-e a skandináv országok NATO-csatlakozását (egyébként támogatja), ahogyan nemzetgazdasági érdeke az is, hogy a szabotázs akciók közepette garantálni tudja az energiabiztonsághoz szükséges gázszállításokat most szükségszerűen Oroszországgal.

Az amerikai nagykövetség Szijjártó Péter vonatkozó moszkvai útját közvetlenül összekötötte az ukrajnai játszótereken becsapódó orosz rakétákkal, mintha Magyarországnak bármi köze és felelőssége volna a kétségkívül elítélendő civilekkel szembeni támadásokkal.

Ezt a barbár háborút csak egy békekötéssel lehetne lezárni, amiben úgy néz ki, most az átlagembereken kívül egyik fél sem érdekelt.

Ugyanez az attitűd köszönt vissza David Pressman Twitter-üzenetében, amelyben Orbán Viktor bejegyzésére reagált. A miniszterelnök épp a napokban regisztrált Twitterre és joggal világított rá arra az igazságtalan és méltatlan helyzetre, hogy létezik az, hogy az Egyesült Államok volt elnökét, Donald Trumpot gyakorlatilag kiirtották a közösségi oldalakról. Az amerikai nagykövet a szólásszabadság alapvető kérdéseit félresöpörve azt javasolta, hogy Orbán keresgélje nyugodtan Trumpot tovább a platformokon, de addig is kövesse be Joe Biden jelenlegi elnököt. Majd hozzá tette: no pressure, hastag nyomásgyakorló.

Ezek után már nem összeesküvés-elmélet azt gyanítani, hogy az Egyesült Államok részéről komoly destabilizációs törekvés zajlik Magyarországon, ahogy ez megtörtént már számtalan alkalommal más országok esetében is.

Ennek sikeressége pedig politikai oldaltól függetlenül, egy magyarnak sem lehet érdeke.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!