Trump: ha Irán támad, ezerszeres erővel vágunk vissza 
Titkosszolgálati jelentések szerint likvidálni terveznek egy amerikai nagykövetet, Teherán „elcsépelt propagandának” titulálta az ügyet
Trump: ha Irán támad, ezerszeres erővel vágunk vissza 

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 15.
Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette Iránt, hogy bármely amerikai kormánytisztviselőt támadás ér Irán részéről, az masszív válaszcsapást von majd maga után. A napokban több meg nem nevezett titkosszolgálati forrás is utalt arra, hogy az ország vezető tábornokának, Kászim Szulejmáninak a meggyilkolását Amerika dél-afrikai nagykövetén tervezi megbosszulni. 

“Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy Irán likvidálást tervez, vagy más jellegű támadást az Egyesült Államok ellen terrorista vezetője, Szulejmáni kiiktatásának megtorlásaként, melyre azért került sor, mert támadást tervezett, amerikai egységek meggyilkolását, illetve a múltban is annyi halált és szenvedést okozott,”

-  írta az elnök hétfő esti tweetjében. 

„Bármely Egyesült Államokat célzó támadás Irán részéről, bármilyen formát is öltsön, olyan válaszcsapást von majd maga után Iránra nézve, ami ezerszer nagyobb méretet fog ölteni!”

Trump alig 24 órával a Politico híroldalon megjelent cikk után osztotta meg véleményét a közösségi oldalon. A cikk állítása szerint az iszlám köztársaság már régóta fontolgatja az iráni Kudsz Erők parancsnoka, Kászim Szulejmáni meggyilkolásának megtorlását, akivel még januárban a bagdadi reptéren végzett egy amerikai dróntámadás. A lap számos névtelen amerikai kormánytisztviselőre hivatkozott az ügyben, Teherán azonban visszautasította a vádat.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Szájid Katibzade felszólította Washingtont, hogy

„hagyjon fel az Irán-ellenes propaganda elavult és elcsépelt módszereivel a nemzetközi porondon.” 

A dróncsapásra egyébként már korábban is adott választ Irán, ballisztikus rakétákkal bombázta az amerikai hadsereg iraki bázisait, melynek következtében több tucat katona szenvedett agysérülést, ennek ellenére a Politico információi szerint Irán nem állna meg itt, további bosszút forral több célpont, köztük Lana Marks nagykövet ellen.

A 66 éves Lana Marks közel egy éve nagykövet Dél-Afrikában, és már több mint 20 éve ismeri Donald Trump elnököt (ez teheti vonzó célponttá Irán számára). Mindemellett sikeres üzletasszony és luxus kézitáska-tervező. 

(RT/Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!