Transzneműek nem versenyezhetnek többé női sportokban Arkansasban - máshol még folyik a harc
Húsz amerikai államban nyújtottak be hasonló törvényjavaslatot
Transzneműek nem versenyezhetnek többé női sportokban Arkansasban - máshol még folyik a harc

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 03. 26.
Asa Hutchinson, Arkansas kormányzója csütörtökön írta alá a magukat nőként meghatározó transzneműek női sportokban való részvételét betiltó rendeletet. Az új törvény célja a női sport integritásának megőrzése, valamint a lányok és a nők védelme a biológiai férfiakkal szembeni versenyzéstől.

Hutchinson, aki maga is lelkes támogatója a női sportoknak a kosárlabdától a fociig, a "Fairness in Women's Sports Acttel", vagyis "Fair play a női sportokban rendelettel" kapcsolatban kijelentette:

„Ez a törvény egyszerűen kimondja, hogy a női sportolóknak nem kell versenyezniük egy sportágban férfi nemű diákokkal szemben, amikor a sportot női versenyre tervezték...

Mindez elősegíti a női sportesemények méltányosságának előmozdítását és fenntartását. ”

Republikánus törvényalkotók húsz amerikai államban nyújtottak be hasonló javaslatot idén, azonban az említett államokban a tilalom ellen is nagy a nyomás a transzpárti aktivisták és szervezetek részéről, így még nem tudni, mi lesz a kimenetele a kezdeményezéseknek.

Dél-Dakota kormányzója a közelmúltban megtagadta egy hasonló törvény aláírását. Észak-Karolinában szintén kitiltanák a biológiai férfiakat a női sportágakból  "a két nem közötti eredendő különbségekre" hivatkozva.

A szóban forgó törvényjavaslat egy részlete így szól:

Míg a természetes tesztoszteront a férfi sportolóknál nem szüntetik meg a pubertás blokkolók és a nemváltó hormonok. Egy nemrégiben végzett tanulmány az ilyen kezelések hatásáról megállapította, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz hasonló szabályok, amelyek előírják, hogy a biológiai férfiak legalább egy év tesztoszteron szuppresszión essenek át, mielőtt a női sportágakban versenyeznének, nem teremtenek egyenlő versenyfeltételeket. A tesztoszteronszint csökkentése, amelyet számos sportági szövetség transznemű politikája megkövetel, nem elegendő a férfi előnyének érdemi eltávolításához vagy csökkentéséhez."

Példának hozták a férfiak és a nők közötti izomtömegbeli különbségeket is, amit a tesztoszteron szupresszió távolról sem semmisít meg. 

Március 11-én Mississippi kormányzója, Tate Reeves azonban szintén a transzneműek női sporttól való eltiltására szavazott. 

Ahogy arról korábban írtunk, tavaly februárban három amerikai tinilány pert indított, hogy a lánysportokban ne versenyezhessenek biológiai férfiak Connecticutban. Trump igazságügyi minisztériuma támogatta a pert, azonban a Biden-adminisztráció nemrég bejelentette, visszavonja azt. A lányok a fair play visszaállítását követelik.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!