"Történelmi bűn, gyomorforgató" - több ellenzéki politikus is sietett elítélni a kormányt az uniós vétó miatt
Gulyás Gergely ismét megerősítette: palesztin terrorszervezetek és Izrael közé nem lehet egyenlőségjelent tenni
"Történelmi bűn, gyomorforgató" - több ellenzéki politikus is sietett elítélni a kormányt az uniós vétó miatt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 20.
Több ellenzéki politikus, Szabó Tímea, Bősz Anett és Vágó István többek között történelmi bűnnek, embertelenségnek, gyomorforgatónak nevezte, hogy a magyar állam egyetlen európai uniós tagállamként megvétózta az EU Izraelt és a Hamasz terrorszervezetet egy lapra helyező, erőszakot elítélő határozatát. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a magyar kormány képviseletében Szijjártó Péter több ízben is kiállt Izrael önvédelmi joga mellett az őt terrorizáló palesztin terrorszervezetekkel szemben, mi több, Európában hazánk állt ki először a zsidó állam mellett a jelenlegi gázai konfliktusban, melynek során a Hamasz és az Iszlám Dzsihád több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli civilekre.

A napokban hazánk még markánsabban is állást foglalt Izrael mellett, amikor megvétózta az EU Izraelt és a Hamasz terrorszervezetet egybemosó, az erőszakot általánosan elítélő nyilatkozatát. A külügy a kormány döntését a következőképp magyarázta:

 "Minden olyan megnyilvánulást elutasítunk, amely Izraelt teszi felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért, vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet. A jelen helyzetben világossá kell tennünk, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal."

"A kormány álláspontja szerint Izraelnek joga van az önvédelemhez, azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan nyilatkozat szülessen, amelyben azonos szinten kezelik Izrael Államot és a Hamászt"

erősítette meg a mai kormányinfón is Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A magyar külpolitika fenntartja magának a jogot, hogy kifejezze véleményét minden egyes közös állásfoglalásnál

- tette hozzá.

Számos ellenzéki politikusnál azonban értetlenül fogadta a döntést, úgy értelmezve a dolgot, mintha a kormány erőszakpárti lenne.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke Facebook-posztban ítélte el a legsúlyosabb jelzőkkel a vétót:

"Döbbenet! Egyedül a magyar kormány vétózta meg a közös uniós nyilatkozatot az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán! Az EU tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólított fel az izraeliek és a palesztinok között, és humanitárius hozzáférés biztosítását kérte a Gázai övezetben.

A háború ellen nem fellépni, emberéleteket nem menteni, sőt egy összetartó közösséget szétrúgni azért, hogy ezeket a célokat elérjék, történelmi bűn! Orbán Viktor embertelen arca minden nap új formát ölt."

Véleményét úgy tűnik, Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportjának tagja és frakcióvezető-helyettese is osztja, aki Facebook-bejegyzésében nemes egyszerűséggel gyomorforgatónak bélyegezte a vétót:

"A főképviselő szavai alapján a nyilatkozat többek között tartalmazta volna, hogy az EU elítél mindenfajta erőszakot, hogy csak a politikai megoldás vezethet el a békéhez, valamint azonnali tűzszünetre szólított volna fel."

Gyomorforgató ez most már."

Vágó István, a Demokratikus Koalíció média munkacsoportjának vezetője, országos elnökségi tagja  posztjában pedig arra utalt, Szijjártó Péter már nem is figyeli mit, csak reflexből mindent vétózik az EU ban:

"Jó napot kívánok!" - köszöntötték brüsszeli kollégái Szijjártót. "Vétó!" - köszönt vissza reflexből a magyar külügyminiszter.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!