Szigorít a fegyvertartáson Biden, több kormányzó szerint az önvédelem kárára
Attól tartanak, a rendelkezések lefegyverzik a tisztességes polgárokat, míg a bűnözőkre nem lesznek hatással
Szigorít a fegyvertartáson Biden, több kormányzó szerint az önvédelem kárára

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 09.
Népegészségügyi válságnak és járványnak nevezte az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá váló fegyveres erőszakot Joe Biden amerikai elnök csütörtökön, a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol a fegyvertartás szigorításával kapcsolatos intézkedéseket jelentett be.

Az elnök Kamala Harris alelnök és Merrick Garland igazságügyi miniszter társaságában, a fegyveres erőszak által érintett személyek és családtagjaik előtt úgy fogalmazott:

"az elnökként rendelkezésemre álló összes erőforrást felhasználom az amerikai nép biztonságának megőrzése érdekében és a fegyveres erőszak ellen."

Joe Biden bejelentette például, hogy utasította az Igazságügyi Minisztériumot: dolgozzanak ki új szabályokat az úgynevezett szellemfegyverekre.

Ezeket a kézzel összeállítható, sorozatszámmal nem rendelkező fegyvereket ugyanis nehéz nyomon követni. Ezen kívül az elnök jogi lehetőséget biztosítana az államok számára, hogy

elvegyék a fegyvert azoktól a személyektől, akiket veszélyesnek ítélnek meg.

Biden változtatna a stabilizátorral ellátott módosított pisztolyok besorolásán is, hogy azok a lőfegyvertörvény hatálya alá kerüljenek, valamint anyagi támogatást biztosítana az erőszakra hajlamos közösségek körében indított megelőző programok számára.

"A javaslataim közül egyik sem sérti a második alkotmánykiegészítést"

- mondta Biden, arra utalva, hogy a változtatások kritikusai gyakran azt hozzák fel érvként, hogy a tervezett döntések a szabad fegyvertartás alkotmányban rögzített jogának csorbulását okozhatják.

A fegyvertartás szigorítása azután került újra előtérbe az Egyesült Államokban, hogy a múlt hónapban két olyan súlyos támadás is történt, amelynek során az elkövetők lőfegyvereket használtak. Március közepén 10 embert mészároltak le egy élelmiszerüzletben a Colorado állambeli Boulderben, majd egy hét múlva egy fegyveres 8 embert gyilkolt meg a Georgia állambeli Atlantában.

"Minden nap 360 embert lőnek le az országban és közülük 106-an meghalnak"

- szögezte le Joe Biden.

AZ elnök a fegyvergyártó cégeket okolja

Az elnök kifejtette: egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy megszüntessék azt a jogi helyzetet, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokban a fegyvergyártó cégek nem vonhatók felelősségre.

"Az egyetlen iparág Amerikában, egymilliárd dolláros iparág, amelyet nem lehet beperelni"

- mondta az elnök, aki szerint a kongresszusnak mindenképpen lépnie kell ebben az ügyben.

Számos kormányzó felhördült a bejelentésen

"Biden veszélyezteti a második alkotmánykiegészítésből fakadó jogainkat. Most jelentett be egy újabb liberális erőfitogtatást, amivel el akarja venni tőlünk a fegyvereinket. Ezt NEM fogjuk megengedni Texas államban" - írta Twitteren Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott.

Véleményével távolról sincs egyedül.

Alaszka republikánus kormányzója, Mike Dunleavy szerint Biden döntése

"nem fog életeket megmenteni, sem bűnözőket megfékezni, csupán lefegyverzi a törvénytisztelő polgárokat". 

Iowa, Dél-Dakota, Idaho és Wyoming kormányzói szintén alkotmányellenesnek ítélték az elnök bejelentését.

(MTI/Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!