"Szerecsen": Bécs egyik legősibb (670 éves) gyógyszertára is a Black Lives Matter áldozatául esett
A Mohren-Apotheke éppen a középkor fejlett afrikai gyógyszertudományáról kapta a nevét
"Szerecsen": Bécs egyik legősibb (670 éves) gyógyszertára is a Black Lives Matter áldozatául esett

Európában számos gyógyszertár nevében ott a "szerecsen" szó. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 06. 28.
Az eltörlés kultúrája már Európában is sorra szedi az áldozatait. A bécsi Szerecsen gyógyszertár már 670 éve emlékeztet arra, hogy a középkorban milyen fejlett volt a keleti és észak-afrikai gyógyszertudomány. A Black Lives Matter terrorja azonban ezt figyelmen kívül hagyva is névváltoztatásra kényszerítette az ősi intézményt. 

Új nevet és logót kap a szerecsenről elnevezett bécsi belvárosi gyógyszertár, a Mohren-Apotheke azt követően, hogy a hírhedt Black Lives Matter mozgalom aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika szerinte rasszista elnevezése ellen.

Az intézményt 1350-ben alapították, és a tulajdonos birtokában lévő dokumentumok szerint ez az osztrák főváros harmadik legrégebbi gyógyszertára.

Korábban egy ideig A fekete etiópiaihoz nevet is viselte, több évszázada azonban Szerecsen Gyógyszertárnak (Mohren-Apotheke) hívják.

Ostromol a Black Lives Matter

A Black Lives Matter ugyanakkor aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy "kereszteljék át" a patikát.

Teresa Marosi, az intézmény vezetője szerint azonban az elnevezés nem diszkriminatív, sőt, sokkal inkább elismerésnek számított, hogy a szerecsenről nevezték el a gyógyszertárat.

Európában ugyanis a középkorban még fejletlen volt az orvostudomány, a hatékony gyógyszerek többnyire Afrikából és a Keletről származtak.

Éppen ezért ebben az időszakban több patika kapta a "szerecsen" nevet.

A tulajdonos végül úgy döntött: tekintettel a tiltakozók érzékenységére, megváltoztatja a gyógyszertár nevét. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a névváltoztatás hivatali ügyintézéssel jár, ezért időt vesz igénybe.

A szociáldemokrata párthoz (SPÖ) tartozó Mireille Ngosso kongói születésű osztrák orvos és politikus, aki egyben Bécs I. kerületének helyettes elöljárója is, a Twitteren azt írta: "lenyűgöző érzés", hogy a gyógyszertár tulajdonosa hajlandó a névváltoztatásra.

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!