Szánalmas papírtigrisek, gúnykacaj - válaszolt Orbán a németek kritikájára
Két német vezető politikus is a az EU vétó eltörlésére szólított fel magyar döntések kapcsán
Szánalmas papírtigrisek, gúnykacaj - válaszolt Orbán a németek kritikájára

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 08.
Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot - írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szamizdat 9. című közleményében. Most azért támadják Magyarországot, "mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében" - közölte a kormányfő.

Ahogy arról néhány hete beszámoltunk, Armin Laschet a pártjához, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) külpolitikai fórumán arra a kérdésre válaszolva, hogy miként lehet Magyarországot rábírni a "blokádmentalitás" feladására, elmondta: az EU-s külpolitika egyik központi problémája, hogy vétójogával élve bármely tagállam megfoszthatja az EU-t a "cselekvőképességtől".

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában - erősítette meg a német külügyminiszter is hétfőn Berlinben. Heiko Maas hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, A közösség nem engedheti meg, hogy

"túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat".

(Mint ismeretes, Magyarország egyedüliként vétózta meg az EU izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos nyilatkozatát, mivel az elfogultan és kiegyensúlyozatlanul egy lapra helyezte az agresszor Hamaszt és a megtámadott Izraelt. A Külügyminisztérium a Heteknek részletesen is megindokolta a döntést, amit azóta több ellenzéki politikus is bírált. )

Orbán reakciójában közölte: Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki.

"Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre - és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki.

Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ"

- fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte: ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt.

"Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában"

- írta.

Hozzátette: a hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is.

"Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra" - közölte a kormányfő.

Hangsúlyozta: Magyarország, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében.

"Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni.

Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket. Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását"

- zárta közleményét Orbán Viktor miniszterelnök.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!