Német külügyminiszter: az EU nem engedheti meg, hogy túszul ejtsék, vétóval megbénítsák külpolitikáját
Magyarország ellenállása miatt nem sikerült közös álláspontot kialakítani Hongkong és az izraeli-palesztin konfliktus ügyében
Német külügyminiszter: az EU nem engedheti meg, hogy túszul ejtsék, vétóval megbénítsák külpolitikáját

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 08.
Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában - mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben. Korábban Armin Laschet, a német CDU/CSU kancellárjelöltje ugyanezt vetette fel, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarország ellenállása miatt nem sikerült közös álláspontot kialakítani Hongkong és az izraeli-palesztin konfliktus ügyében.

Ahogy arról néhány hete beszámoltunk, Armin Laschet a pártjához, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) külpolitikai fórumán arra a kérdésre válaszolva, hogy miként lehet Magyarországot rábírni a "blokádmentalitás" feladására, elmondta: az EU-s külpolitika egyik központi problémája, hogy vétójogával élve bármely tagállam megfoszthatja az EU-t a "cselekvőképességtől".

Mint ismeretes, Magyarország egyedüliként vétózta meg az EU izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos nyilatkozatát, mivel az elfogultan és kiegyensúlyozatlanul egy lapra helyezte az agresszor Hamaszt és a megtámadott Izraelt. A Külügyminisztérium a Heteknek részletesen is megindokolta a döntést, amit azóta több ellenzéki politikus is bírált

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, hogy Latin-Amerikától Afrikán át Ázsiáig szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét , és észre kell venni, amikor "mások" megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy "a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat".

Nem szabad válasz nélkül hagyni "Moszkva hibrid beavatkozási módszereit", és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet "gazdasági függőség" kialakításával.

Ehhez meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét - húzta alá a német diplomácia vezetője. Donald Trump volt amerikai elnök és az új elnök, Joe Biden tevékenységére utalva hozzátette, hogy ezen a téren "washingtoni ellenszél helyett hátszéllel" lehet tovább folytatni a munkát a többi között a dezinformáció - célzott, szándékos félrevezetés, megtévesztés - elleni harc és a sajtószabadság ügyében.

A liberális demokráciák ellenálló képességének megerősítéséhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU "külpolitikai cselekvőképességét".

A közösség nem engedheti meg, hogy "túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat"

- mondta Heiko Maas, hozzátéve, hogy "a vétónak mennie kell, akkor is, ha így akár minket is leszavazhatnak".

A többi között arról is szólt, hogy az utóbbi hónapokhoz képest "nagyobb egység" szükséges az EU-ban az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is.

Orbán Viktor reakciójában közölte: Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki.

"Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre - és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki.

Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ"

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!