„Szabadkőműves trónbitorló” - Ferenc pápát bírálta az olasz pap, azonnal kiközösítették
Egyre több a konzervatív kritika az egyházfővel szemben
„Szabadkőműves trónbitorló” - Ferenc pápát bírálta az olasz pap, azonnal kiközösítették

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 01. 05.
Kiszivárgott egy videófelvétel, amelyen élesen bírálta szilveszteri prédikációjában Ferenc pápát egy olasz pap.

Az egyház azonnali kiközösítéssel büntette a katolikus atyát, aki kijelentette, hogy „büszkeséggel tölti el, hogy kikerült ebből a zsarnoki egyházból” – írja tudósításában a Guardian, amelyet az atv.hu szemlézett.

„Jezsuita szabadkőműves, a pápai trón bitorlója” – így jellemezte Ramon Guidetti atya Ferenc pápát a december 31-i egyházi rendezvényen, amelyen az előző pápa, XVI. Benedek halálának első évfordulójára emlékeztek. 

A toszkániai Livorno tartományban található Guasticce településen található Szent Ranieri templomban tartott, mintegy 20 perces prédikációról videófelvétel készült, ami kikerült az egyik közösségi oldalra. 

Ezen Guidetti az argentin pápát - akinek korábbi neve Jorge Mario Bergoglio - egyszerűen „Bergoglio úrnak” nevezte, majd többek között „világhatalmakhoz kötődő jezsuita szabadkőművesnek, trónbitorló antipápának” minősítette.

A prédikációban utalt arra tradicionalista katolikus körökben elterjedt elméletre, miszerint XVI. Benedek a lemondásakor 2013. februárjában nyilatkozatában csak a pápai szolgálatot (ministerium) tette le, viszont magáról a pápaságról (petrine munus – „péteri elhívatás”) nem. A Catholic News Agency hírportál szerint Benedek emiatt tartotta meg pápai címét, maradt továbbra is a Vatikánban és viselte a fehér reverendát egészen haláláig.

A Crux katolikus magazin emlékeztet arra is, hogy Benedek halála után Ferenc pápa eltávolította a Vatikánból Georg Ganswein érseket, az emeritus pápa titkárságvezetőjét, akit visszaküldött Németországba, anélkül, hogy bármilyen feladatot osztott volna rá.

Guidetti élesen kritikus beszédében azt is állította, hogy Ferenc „semmibe révedő, üveges tekintete” ellentétben áll a „jó Benedekkel”. A gyülekezet tagjainak többsége a beszámolók szerint megtapsolta a prédikációt. 

Az egyház azonnal lépett és a felvétel nyilvánosságra kerülését követő napon kiközösítették a kritikus papot. 

Simone Giusti, Livorno püspöke rendeletet adott ki, amelyben kimondta, hogy Guidetti „nyilvánosan skizmatikus jellegű cselekedetet követett el”, és elrendelte, hogy „távolítsák el a guasticcei Szent Ranieri plébánosi tisztségéből”. 

A püspök figyelmeztette a többi papot, hogy „ne vegyenek részt (Gudietti) semmilyen rendezvényén vagy más szektás gyakorlatában”, mivel ez „a kiközösítés nagyon súlyos büntetését vonja maga után”.

A figyelmeztetést a templom ajtajára is kifüggesztették, jelezve, hogy új papot neveznek ki a közösség élére.

Mint a Guardian írja, Guidetti atyáról helyben ismert volt, hogy korábban is tett Ferenc-ellenes megjegyzéseket. Most egy interjúban azt mondta, büszke arra, hogy kiátkozták, és hozzátette, „büszkeséggel tölt el, hogy kikerültem ebből a zsarnoki egyházból”.

„Nyugodt vagyok” - mondta a Radio Domina Nostra rádióműsorban, amelynek házigazdája Alessandro Minutella, egy másik, korábban szintén Ferenc pápát illető kritikája miatt kiközösített pap. „De megdöbbentett az a gyorsaság, amellyel a guillotine lehullott rám. Bekereteztetem a dekrétumot, és kiakasztom a falra – büszkén mutatom meg mindenkinek” – mondta Guidetti atya.

Ferencet azután választották pápává, hogy Benedek 2013 márciusában lemondott. 

A brit lap szerint pápaságát a progresszív körökben nagyra tartják, de harcokat kell vívnia „az egyház mélyen konzervatív frakciójával, akiket bosszant, hogy olyan kérdéseknek szentelt figyelmet, mint a társadalmi egyenlőtlenségek, a klímaválság és a menekültek. Decemberben pedig jóváhagyta azt a döntést, amely lehetővé tette, hogy a papok megáldhassák a nem házas és azonos nemű párokat, ami jelentős változás volt a katolikus egyház álláspontjában.” – írja a Guardian, amely megjegyzi, hogy „a pápa egyes ellenzői úgy vélik, hogy Benedek lemondása miatt érvénytelen volt a kinevezése.”

Ferenc pápát az utóbbi években több betegség is sújtotta, és gyakran utalt saját esetleges jövőbeli lemondására is. Amikor egy szeptemberi interjúban egészségi állapotáról kérdezték, megjegyezte: „Még mindig élek... bár egyesek a halálomat kívánják”. 

Mint arról beszámoltunk, Ferenc pápa lehetséges utódai között tartják számon Erdő Péter bíborost is, akit a Crux magazin főszerkesztője a Heteknek adott interjúban a top öt pápaesélyes bíboros közé sorolt. A múlt héten egy olasz lap szintén az egyik legesélyesebb jelöltnek nevezte a magyar egyházfőt. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!