hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bálványimádással vádolják Ferenc pápát
Vatikáni Templomban állították fel az amazonasi Pachamama-szobrokat

2019. 11. 14.
Konzervatív főpapok vették védelmükbe azokat A katolikus aktivistákat, akik Rómában elvitték a vatikáni szertartáson használt dél-amerikai Földanya-kultusz-szobrokat és a Tevere folyóba dobták azokat.

Forgatókönyvírók sem találhattak volna fordulatosabb történetet, mint a vatikáni Pachamama-szobrok sztoriját. Volt ebben minden: amazonasi indián törzsek, amelyek képviselői termékenységi totemjeiket egyenesen a pápa kertjébe viszik megáldatni, titokzatos éjszakai látogatók, akik belopakodnak az ősi karmelita templomba, ahonnan az oltárról elviszik a meztelen ősanya szobrait, és az Angyalvár tövében egyenesen a Teverébe dobják azokat. Rendőrségi búvárkommandósok kutatják át a folyómedret, majd a megtalált totemeket pápai bocsánatkérés keretében visszaadják a tulajdonosaiknak, mire katolikus főpapok egy csoportja eretneknek nyilvánítja a Vatikán urát, és tiltakozásra szólítják fel a katolikus tömegeket az egyház pogány kultuszaival szemben.

Nem, a történet nem az HBO pápasorozatának legújabb évadjából, vagy egy apokaliptikus thriller bevezető fejezetéből van, hanem az élet írta minden egyes fordulatát. Történt ugyanis, hogy idén október elején a nagy amazonasi erdőtüzek idején (emlékszünk a szalagcímekre: „Végveszélyben a Föld tüdeje”) Ferenc pápa környezetvédelmi szinódust hívott össze a Vatikánba. A résztvevők között amazonasi bennszülött törzsek képviselői is voltak, akik nemcsak tolldíszes öltözetükkel okoztak feltűnést a rendezvényen, hanem azzal is, hogy több színesre festett szobrot is magukkal hoztak. A meztelen, méhében gyermeket hordozó nőalakot a pápai fogadásra is elhozták a vatikáni palota kertjébe, ahol az egyházfő meg is áldotta az egyik szobrot, amelyet utána a szinódusnak otthont adó Santa Maria in Transpontina karmelita templomba szállítottak át, ahol más indián népművészeti tárggyal együtt az oltár előtt helyezték el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!