Súlyos egészségügyi probléma miatt felfüggesztették az oxfordi vakcina fejlesztését
GERINCVELŐ-GYULLADÁS ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN
Súlyos egészségügyi probléma miatt felfüggesztették az oxfordi vakcina fejlesztését

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 09.
A lépésre biztonsági megfontolások miatt volt szükség, mert egy tesztalanynál súlyos egészégügyi probléma lépett fel. A fejlesztő AstraZeneca szerint egyedi esetről van szó, amint tudják folytatják a kipróbálást, az érintett ember pedig fel fog gyógyulni. Ebből a vakcinából szerződött le ötmillió adagra a magyar kormány.

Felfüggesztették biztonsági megfontolásokból az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését– adta hírül a Stat News kedden, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel.

Az AstraZeneca szóvivője közölte, hogy

a szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást a többi között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik. Az egészségügyi probléma egy az Egyesült Királyságban kezelt páciensnél lépett fel. A Stat News ugyanakkor közölte: a beteg várhatóan meggyógyul.

"A nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni"

– közölte a cég. Azt ígérik, hogy fel fogják gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el, a céljuk éppen annak megállapítása, hogy az egészségügyi problémát a vakcina okozta-e.

Gerincvelő-gyulladás állhat a háttérben

Az AstraZeneca állítja, egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

A The New York Times úgy tudja, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

A Stat News szerint a tesztelés felfüggesztése kihatással lesz az AstraZeneca egyéb oltóanyagainak teszteléseire, illetve más védőoltásgyártók klinikai vizsgálataira is.

Ez az a vakcina, amelyből ötmillió adagra szerződött le a magyar kormány.

Kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított kedden mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a

Az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagot kedden engedték polgári forgalomba – éppen az oxfordi oltásnál most zajló harmadik, tömeges kipróbálási fázis előtt. A tanulmányban, amely az orosz vakcina hatásosságát hivatatott bizonyítani, több nemzetközi szakértő szerint igen gyanús adatsorok fedezhetők fel.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek[email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!