Tömeggyártás küszöbén az orosz vakcina: Putyin lánya már két oltást is kapott
Tömeggyártás küszöbén az orosz vakcina: Putyin lánya már két oltást is kapott

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először ők jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Lánya már a második oltást kapta, az első után 38 fokos láza lett, majd a következő napon 37 fokra csökkent. A másodszori alkalmazáskor csak enyhe hőemelkedése volt, ami hamar el is múlt. 

"Jól érzi magát, és nagyon sok antitesttel rendelkezik"

- részletezte lánya állapotát Putin. 

Sok kritika éri az oltóanyagot

Oroszország a moszkvai Gamaleya Intézetben fejlesztette ki az új-típusú koronavírus elleni vakcinát. Sokan azonban már most megkérdőjelezik az oroszok kutatók gyorsaságát, rámutatva arra, hogy a kellő számú embereken elvégzett tesztelést még nem hajtották végre. Egyes hírforrások szerint, a kezdeti vakcinát még áprilisban megkapta az orosz elit.

Az oltóanyag gyors előállításának kritizálására azt mondta, az orosz elnök, hogy: "Szeretném megismételni, hogy minden szükséges tesztelésen és bevizsgáláson átesett a vakcina. A legfontosabb számunkra, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony legyen."

"Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát"

- jelentette ki Putyin.

Fülöp-Szigetek elnöke elsőként fogja beadatni az orosz vakcinát

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hétfőn jelentette-be, hogy nyilvános körülmények között, elsőként fogja magának beadatni az oroszok által kifejlesztett számára ingyen felajánlott vakcinát:

"Amikor megérkezik az injekció, elsőként fogom magamnak nyíilvánosan beadatni."

 

(Hetek/Bloomberg/MTI) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!