Trump szerint akár még a novemberi választások előtt meglehet a vakcina
A kormány eddig 9,4 milliárd dollárt fektetett az oltóanyag-fejtesztésbe
Trump szerint akár még a novemberi választások előtt meglehet a vakcina

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 07.
Akár még az elnökválasztás előtt készülhet védőoltás a koronavírus-fertőzés ellen - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtök reggel egy rádiós interjúban.

Az elnök először úgy fogalmazott, hogy még az év vége előtt készen lehet alkalmas oltóanyag, mire a Fox rádió műsorvezetője rákérdezett: ez megtörténhet akár még a novemberi választások előtt?

“Úgy hiszem bizonyos körülmények között, igen, még előtte, de mindeképp akörül,"

- válaszolta Trump.

Az elnök optimistán nyilatkozott a koronavírus okozta Covid-19 kezelésére vonatkozó terápiákról is.

Utalva arra, hogy az amerikai Moderna laboratórium a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hackerek célkeresztjébe került, az újságíró felvetette, hogy vajon Kína hozzáférhetett-e amerikai laboratóriumok és gyógyszergyártók vakcina-kutatásainak eredményeihez. Donald Trump úgy fogalmazott: ezt nem mondhatja bizonyossággal, de elképzelhető.

Trump
Shutterstock/Puzzlepix

Az amerikai kormányzat egyébként szerdán jelentette be, hogy egymilliárd dollárral támogatja a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport oltóanyag-fejlesztési programját. Ezzel 9,4 milliárd dollárra emelkedett az az összeg, amelyet a Trump-kormányzat vakcinafejlesztési programokba ruházott be eddig. Washington 100 millió adag vakcinára már szerződést kötött a marylandi Novavaxszal, a New York-i székhelyű Pfizerral, a francia Sanofival és a brit AstraZenecával is, de ezeken kívül további gyógyszergyárakkal is tárgyalásokat folytat.

Amerikai járványügyi szakemberek szerint előrehaladott szakaszban vannak a kísérletek a massachusettsi Moderna biotechnológiai cégnél is.

Antony Fauci: „még nagy bajok jöhetnek”

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója és a Fehér Ház járványügyi tanácsadói testületének egyik tagja még szerdán, a Harvard Egyetem által szervezett konferencián úgy fogalmazott: három hónapon belül 30 ezer ember részvételével megkezdik e vakcina bevizsgálását is.

Közben az Egyesült Államok több vidékén további óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Wisconsinban Tony Evers kormányzó kötelezővé tette a szájmaszk viselését a tagállam egész területén. New York városában pedig szerdán este Bill de Blasio polgármester azt jelentette be, hogy Andrew Cuomo kormányzó utasítására a városban 19 helyen - hidaknál, alagutaknál, a város határainál lévő fontos csomópontokon - állítanak fel ellenőrző pontokat, ahol a városba más tagállamokból érkezőket ellenőrzik. New York állam 30 amerikai tagállamot jelölt meg a járvány gócpontjaként, s aki onnan érkezik, annak vagy érvényes vírustesztet kell felmutatnia, vagy kéthetes karanténba kell vonulnia.

A Fehér Háznak tanácsokat adó járványügyi szakemberek csütörtökön a vírusfertőzöttek számának várható emelkedésére figyelmeztettek. Deborah Birx, a tanácsadó testület egyik tagja telefonon egyeztetett tagállami és városi tisztségviselőkkel, s elsősorban Baltimore, Atlanta, Kansas City és Portland vezetőinek figyelmét hívta fel a várhatóan "nagyon magas szintű" fertőzöttségre.

Anthony Fauci a CNN hírtelevíziónak adott interjújában kifejtette: a tesztelések során egyre több, tünetmentes emberről derül ki, hogy fertőzött. Ez azt jelzi szerinte, hogy "még nagy bajok várhatnak" az amerikaiakra.

A Fehér Ház adatai szerint kis mértékben növekedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Chicagóban, Detroitban, Bostonban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban. Ugyanakkor több déli tagállamban - így például Arizonában és Texasban - pillanatnyilag enyhül a járvány.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!