Speciális szoba: orvosi felügyelet mellett lehet keménydrogokat fogyasztani Nagy-Britanniában
Speciális szoba: orvosi felügyelet mellett lehet keménydrogokat fogyasztani Nagy-Britanniában

illusztráció(Shutterstock/Skrypnykov Dmytro)

2023. 09. 28.
Jóváhagyták az első olyan egészségügyi központot Glasgowban, ahol akár heroint és kokaint is fogyaszthatnak a függők kontrollált körülmények között.

A Hunter Street Egészségügyi Központ az első olyan intézmény Nagy-Britanniában, ahol kifejezetten drogfogyasztásra fenntartott szobát alakítanak ki, ahol a függők orvosi felügyelet mellett lőhetik be magukat anélkül, hogy a hatóságoktól félniük kellene.

A projekt keretében a függők a saját “anyagukkal” érkeznek majd, és orvosi felügyelet alatt kábítószerezhetnek. A függőségüket egyáltalán nem fogják kezelni.

A kezdeményezés célja a tűhasználat miatti fertőzések visszaszorítása, hiszen 2016-ban például HIV-vírus kezdett el terjedni a drogosok körében, mert fertőzött tűket használtak a kábítószerezéshez.

A program kezdeményezői szerint nem büntetni kell a drogosokat a kábítószer-használatért és a szerbirtoklásért, hanem biztonságos körülményeket kell biztosítani számukra, így “javul az egészségük, a jólétük és a felépülésük”.

Egyébként Európában Skóciában a legrosszabb a droghelyzet: tavaly több mint ezren haltak meg kábítószerezés miatt, amely sokszorosa a más országokban regisztrált túladagolásos haláleseteknek.

(Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!