Halálos TikTok-kihívás terjed: hallucinációig gyógyszerezik magukat a fiatalok
Egy oklahomai tinilány a trend legújabb áldozata
Halálos TikTok-kihívás terjed: hallucinációig gyógyszerezik magukat a fiatalok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 02.
Az úgynevezett "Benadryl-kihívásnak" a lényege az, hogy addig tömik magukba az amúgy allergiára használt gyógyszert, amíg hallucinálni nem kezdenek a fiatalok. Legutóbb három texasi tinédzser került kórházba a szer miatt, most egy oklahomai lány bele is halt a túladagolásba.

A KFOR nevű oklahomai csatorna tájékoztatása szerint a mostani áldozat egy amúgy mindig vidám tinédzser volt, aki korábban sosem kisérletezett ilyesmivel. Májusban három texasi tinédzser került korházba hasonló tünetekkel.

A kihívásra először július közepén hívták fel a figyelmet, miután több esetet is ugyanarra a TikTok-os kihívásra tudtak visszavezetni. A texasi lányok közül a helyi kórház az egyikőjük esetét nyilvánosságra is hozta.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Benadryl, az allergiára használt tabletta(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

A 14 éves Rebekah összesen 14 tablettát vett be az éjszaka közepén. "Ijesztő volt, a szívére panaszkodott, miközben folyamatosan hallucinált. A vérnyomása 199-en volt." - mesélte az esetet a lány édesanyja. Azonnal kihívták a mentőt. Szerencsére a szíve még az éjjel során helyreállt, és az orvosok sem számoltak be hosszú távú egészségügyi következményekről.

Kevés választja el a hallucinációt a halálos adagtól

Scott Shaeffer, oklahomai vegyész szakember elmondta, hogy az a dózis, ami már hallucinációt okoz ebből a gyógyszerből nagyon közel van ahhoz a ponthoz, amikor már életveszélyes is egyben a bevett mennyiség.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a Benadryl egy olyan gyógyszer, ami éppen az allergén tüneteket enyhítendő blokkol bizonyos kémiai anyagokat a szervezetben. Ha viszont túl sokat vesznek be belőle, akkor - lázat, szédülést, homályos látást, alacsony vérnyomást, kómát, érrendszeri betegséget is okozhat.

A szakember szerint komoly szívproblémákhoz is vezet a kihívásban felvetett tucatnyi mennyiség, a Benadryl tulajdonképpen ritmuszavart idéz elő, és megzavarja a szervezet vérellátását.

Nem ez az első TikTok kihívás, ami sorba küldi az intenzív osztályra a fiatalokat. Spanyolországból indult az úgynevezett "koponyatörő kihívás", amelynek a lényege az, hogy hárman felállnak egymás mellé egy sorban, majd random felugranak. A három fiatalból kettő be van avatva a kihívásba, ők rúgják ki a felugráskor a harmadik társuk lábát, aki így szinte fixen a hátra, a fejére esik. Már most több tinédzserről tudni, akiknek az életét követelte az őrült TikTok-os kihívás.

Szakemberek éppen ezért arra kérik a szülőket, hogy fokozottan figyeljenek a gyermekeikre a közösségi médiában terjedő kihívásokat illetően.

(Health, KFOR)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!