Spanyol törvényjavaslat: szülői beleegyezés nélkül végeztethetnének abortuszt a tinilányok
Spanyol törvényjavaslat: szülői beleegyezés nélkül végeztethetnének abortuszt a tinilányok

Illusztráció - Abortuszpárti tüntetés Spanyolországban.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 02.
A spanyol kormány törvényjavaslata szerint a 16 éves lányok a szüleik beleegyezése nélkül mehetnének abortuszra.

A jogszabály szerint az egészségügyi dolgozóknak nyilatkozniuk kellene arról, hogy hajlandóak-e elvégezni az abortuszokat, mely keresztény szervezetek szerint munkahelyi diszkriminációhoz vezetne.

A javaslattal emellett eltörölnék az eddig kötelező háromnapos gondolkodási időt is, mely alatt eddig az abortuszra jelentkezők meggondolhatták magukat.

Az állam nem fogja megkérdőjelezni a nők döntését. A saját testünkkel kapcsolatos döntéshozatal sok többi más jog gyakorlásának a kezdete”

- mondta a spanyol egyenlőségügyi miniszter.

Irene Montero szerint a törvényjavaslat célja erősíteni “a nők szexuális jogait”, ezért megkönnyítenék számukra a terhességmegszakítást.

A javaslat azonban továbbra is illegálisnak tekinti a béranyaságot, tiltja a reklámozását is, és azokat a párokat is büntetné a spanyol állam, akik külföldön vesznek igénybe ilyen szolgáltatást, mert a nők elleni erőszak egy formájaként kategorizálnák.

A Spanyol Evangéliumi Szervezetek Szövetsége (Ferede) szerint a jogszabály nagy része egyáltalán nem az emberi jogokkal foglalkozik, ráadásul a nem kívánt terhességekre drámai megoldást kínál, hiszen lehetővé tenni, hogy kiskorúak a szülők beleegyezése nélkül az abortusz válasszák.

Spanyolországban idén nyáron fogadták el az új transzgender-törvényt, mely az LMBTQ-hoz tartozók jogait védi.

“Ezek a jogalkotási kezdeményezések sérthetik a vallásszabadságot és a lelkiismereti szabadságot is” - írta jelentésében a keresztény szervezet.

(CNE News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!