"Sok kedves emlék köt Magyarországhoz" - Károly herceg is méltatta a százéves brit-magyar kapcsolatokat
"Sok kedves emlék köt Magyarországhoz" - Károly herceg is méltatta a százéves brit-magyar kapcsolatokat

Forrás: Facebook/Magyarország Londoni Nagykövetsége

2021. 09. 14.
Nagyszabású ünnepi rendezvényt tartottak hétfő este Londonban az Egyesült Királyság és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulója alkalmából. A londoni magyar nagykövetség által szervezett fogadás résztvevőihez videóüzenetet intézett Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója.

Károly magyarul köszönt a jelenlévőknek, gratulált és jókívánságait fejezte ki Áder János köztársasági elnöknek és a magyar népnek az évforduló alkalmából.

A walesi herceg hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy Magyarország is részt vesz az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség eróziója jelentette kettős válság leküzdésében. A trónörökös kiemelte: két olyan egzisztenciális veszélyről van szó, amelynek sürgető mivoltára ő személyesen immár negyven éve igyekszik felhívni a figyelmet.

Az Egyesült Királyság és Magyarország barátságának legfontosabb eleme a két nép közötti kapcsolat, és ennek része az is, hogy

a Kárpát-medencén kívül az Egyesült Királyságban él a legnagyobb létszámú, Magyarországon született magyar közösség

- hangsúlyozta Károly herceg.

A brit trónörökös a két nép közötti kapcsolat legszimbolikusabb alkotásának nevezte a budapesti Lánchidat.

Kiemelte, hogy a hidat az angol William Tierney Clark tervezte, és építését a skót Adam Clark irányította, Széchenyi István kezdeményezésére, aki az angliai mintájú lóversenysportot is meghonosította Magyarországon. A walesi herceg felidézte, hogy néhai édesapja, az életének századik évében idén elhunyt

Fülöp edinburghi herceg háromszor is járt Magyarországon fogathajtó és egyéb lovasversenyek résztvevőjeként.

Fülöp herceg a királynő kíséretében 1993-ban is Magyarországra látogatott, és ez a királyi látogatás annak elismerése volt, hogy Magyarország 1989-ben sikeres rendszerváltást hajtott végre - fogalmazott a trónörökös.

A rendezvényen a magyar kormányt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a két ország kulturális kapcsolatai a diplomáciai viszony száz évvel ezelőtti kezdeténél sokkal régebbre nyúlnak vissza.

"A művészet, a kultúra területén itt vagyunk Nagy-Britanniában, nagyon bízunk abban, hogy gazdasági értelemben Nagy-Britannia erőteljesebben jelen lesz majd Magyarországon"

- fogalmazott az államtitkár.

Fekete Péter elmondta: azzal, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, Magyarország nagy partnert vesztett.

"Hiszem azonban, hogy a kulturális élet területén meg tudjuk tartani a kapcsolódási pontokat, és

hiszek abban is, hogy a Nagy-Britanniában élő nagyvárosnyi magyar is megtalálja e kulturális kapcsolódási pontokat"

- mondta az államtitkár.

Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete az évfordulós rendezvényen elmondta: a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) szükségszerűen megjelentek olyan akadályok a kereskedelemben, amelyekkel korábban nem kellett számolni, de

a két ország közötti kereskedelemben érdekelt magyar vállalatok nagyon gyorsan alkalmazkodni tudtak az új viszonyokhoz, időben elkezdték a felkészülést, így az új szabályok nem okoztak komolyabb sokkot.

Hozzátette: a folyamat jelenleg köztes szakaszban jár, így korai még összegző véleményt alkotni, de a magyar vállalatok "jól vették az első kanyarokat", és ennek alapján vannak lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatok további javítására.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!