hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A sariát és a kalifát várom” – élet a brit no-go zónákban
Muszlim szerző könyve az iszlamizálódó Nagy-Britanniáról
„A sariát és a kalifát várom” – élet a brit no-go zónákban

Az Angol Védelmi Liga muszlimokkal csap össze Bradfordban. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 08.
Egy muszlim professzornak napokban megjelenő, „muszlim Nagy-Britanniáról” szóló tanulmánya feltárja az országban található no-go zónákat, bemutat olyan ottani muzulmán családokat, amelyek jelenleg is talibán-szerű szabályok szerint élnek; nőket, akik nem hagyhatják el férjük engedélye nélkül otthonaikat, és gyermekeket, akiket azért támadtak meg fényes nappal, mert fehérek.

A Georgetown Egyetem Walsh Külügyi Szolgálat tanszékének muzulmán írója és politikai tanács­adója, Ed Husain fiatalkorában maga is radikális nézeteket vallott, és ugyanazok az emberek oktatták a dzsihádra, mint Omar Khyamot, az ún. Bluewater terrorista összeesküvés vezetőjét. A bangladesi családból származó, a kelet-londoni Tower Hamletsben felnőtt Husain mára a Georgetown Egyetem egyik elismert professzora, aki a muszlim bevándorlók integrációjának tanulmányozása érdekében bejárta Nagy-Britannia számos nagyvárosának muszlim részeit és mecsetjeit. A június 10-én megjelenő Among the Mosques című könyvében az Egyesült Királyságban élő muszlim közösségek életét fedi fel az olvasók előtt – számolt be a Daily Mail.

Husain kutatása során igyekezett a helyiek között elvegyülni: országszerte részt vett a városok központi mecsetjeinek pénteki közösségi imáin, de beszélt taxisofőrökkel, cégtulajdonosokkal, imámokkal és helyi fehér emberekkel is a mecsetekről és a helyi közösségek éle­téről.

A szerző aggasztó képet fest köny­vében Nagy-Britannia megosztott társadalmáról – az ország különböző területein élő fehér emberek elismerik: vannak olyan területek, ahova azért nem mennek, mert attól tartanak, hogy megtámadhatják őket. Az olyan helyeket, mint Bolton, Dewsbury és Blackburn, mára már „más univerzumként” tartják számon: a Husain által meglátogatott városok egyes részein egy muszlim hónapokat tölthet el anélkül, hogy bármiféle kapcsolatba kerülne a „mainstream fehér” Nagy-Britanniával. „Fizikailag Nagy-Britanniában vannak, de mentálisan már máshol élnek” – fogalmazott az író.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!