Vallási tisztogatás Etiópiában: terhes keresztény nőket és gyerekeket is kivégeznek
Legalább 500 áldozata van eddig az iszlamista támadássorozatnak
Vallási tisztogatás Etiópiában: terhes keresztény nőket és gyerekeket is kivégeznek

A véres támadásoknak nem egyszer gyermekek is áldozatul esnek. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 09. 04.
A Barnabas Fund nevű keresztény jogvédő szervezet helyi információi szerint már június óta tart az a szisztematikus vallási tisztogatás, amely során mintegy 500 keresztény embert mészároltak le oromói radikális muszlimok. Egy etióp keresztény vezető életmentő nemzetközi beavatkozást kér. 

Az oromók egy népcsoport Északkelet-Afrikában, Etiópia legnépesebb nemzetisége. A legutóbbi népszámláláskor az Oromia szövetségi állam lakosságának csaknem fele iszlám, 30 százaléka ortodox, 18 százaléka pedig protestáns vallásúnak mondta magát. 

Az oromói radikálisok szervezett mészárlása során házról-házra járnak macsétákkal és fegyverekkel, a támadásoknak nem egyszer terhes asszonyok, gyermekek és egész családok is az áldozataivá válnak. A célpontok egyértelműen a keresztény közösség tagjai. 

Gyermekek szeme láttára lefejezett szülők

Az erőszakhullám még június végén vette kezdetét, amikor Etiópia egyik legnépszerűbb előadóművészét, a 34 éves Hachalu Hundessát kivégezték. Az énekes gyakorta karolta fel az oromók jogainak kérdését, dalai nem egyszer a kormányellenes tüntetések himnuszaivá váltak. Maga is nagy demonstráló volt, 17 éves korában egy tüntetés után 5 évre börtönbe zárták.

Rengeteg templomot, otthont és üzletet is felgyújtanak a támadók. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)
Rengeteg templomot, otthont és üzletet is felgyújtanak a támadók. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

Az énekest is, akit egy ortodox keresztény templomban helyezték végső nyugalomba, és a mostani áldozatokat is egy fiatal oromói mozgalom, a radikális muzulmánokból álló Queerroo végezte ki. A szélsőségesek rendszerint autókkal, felfegyverkezve érkeznek a keresztények lakta környékekre, ahol aztán nem egyszer a gyermekeik szeme láttára végzik ki macsétákkal keresztény szüleiket a terroristák. 

A Barnabas Fund helyi forrásai mintegy tucat faluból, városból megerősítették a támadások tényét. A radikális mozgalmat nem egyszer a helyi muszlim hatóságok is támogatják, akik listát is vezetnek arról, hogy hol laknak keresztény családok. Különösen azok kerülnek a támadók célkeresztjébe, akik aktívan segítik a térségben az egyházat. Volt olyan keresztény, akit azért fejeztek le nyilvánosan, mert nem volt hajlandó megválni a nyakában lógó szimbólumtól, ami az etióp keresztények egy részénél a vízkeresztség megtörténtét jelzi. A mészárlásokat nem egyszer a helyi rendőrség tétlenül végignézi, ám olyanra is akadt példa, hogy

helyi bátor muszlimok (!) életüket nem kímélve sietnek keresztény szomszédaik segítségére, s mentik ki őket a radikálisok kezei közül. 

Meggyalázzák a holttesteket is

A tisztogatás során keresztény otthonokat, üzleteket gyújtanak fel és rombolnak le a szélsőségesek. Becslések szerint már most több milliárd dolláros kárt okoztak a támadók többek között például a nemzetközileg ismert keresztény atléta, Haile Gebrselassie üzleteinek is a romba döntésével. 

Gebrselassie legendás etióp futó, rengeteg rekord beállítója. Több üzletét is felgyújtották. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)
Gebrselassie legendás etióp futó, rengeteg rekord beállítója. Több üzletét is felgyújtották. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

Rengeteg túlélő kényszerült most elhagyni otthonát, köztük árván maradt gyermekek sokasága is. Többségüket helyi karitatív szervezetek, vagy gyülekezetek fogadják be. Keresztény vezetők könnyeikkel küszködve számolta be azokról a történetekről, amiket a híveiktől hallanak. 

A helybéli szemtanúk egészen rémséges esetekről számoltak be.

"Derában a támadók táncolva és énekelve gyalázták meg a holttesteket, a megcsonkított áldozatokat körbe-körbe hurcolva."

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy egy köztiszteletben álló idős keresztény házaspár holttestét miként vonszolták körbe az utcákon Gedeb Asasa utcáin. 

A ruandai népirtás előzményeihez hasonlítják

Az etióp kormány azzal próbálja meg elejét venni a további vérfürdőnek, hogy a régióban lekapcsolta az internetet, hogy azon keresztül se lehessen tovább szítani a keresztények elleni gyűlöletet. A kormány biztonsági erői egyelőre eredménytelenül próbálják megakadályozni a további támadásokat, amiket elemzők sokan azokhoz az incidensekhez hasonlítanak, amik annak idején a ruandai népirtáshoz vezettek. Már most több ezer embert letartóztattak a gyilkosságokkal összefüggésben, a tartós megoldáshoz még ennél is többre lenne szükség. 

Legutóbb tavaly októberben tört ki hasonló gyilkosság-hullám, akkor 67 embert végeztek ki szélsőségesek. Az akkor felháborodást az egyik legjelentősebb oromói médiamogul, Jawar Mohammed robbantotta ki a Twitter-üzeneteivel, amelyben a kormányt támadta. A támadások során két pásztort is lefejeztek, s rengeteg gyülekezetet felgyújtottak. 

Mindent egybevéve, a 2018 szeptembere óta kezdődött etnikai villongások miatt már több mint kétmillió etióp kényszerült elmenekülni otthonából. 

(BarnabasFund, BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!