Ron DeSantis bejelentette indulását az elnöki székért, Trump rögtön ellenkampányba kezdett
Egyelőre még Trump a legnépszerűbb republikánus jelölt
Ron DeSantis bejelentette indulását az elnöki székért, Trump rögtön ellenkampányba kezdett

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 25.
Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság hivatalosan is nyilvántartásba vette Ron DeSantis-t, Florida kormányzóját, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért.

A 44 éves politikust tartják Donald Trump legesélyesebb vetélytársának az elnöki székért folytatott küzdelemben. DeSantis a közösségi médiában jelentette be indulását a republikánus elnökjelöltségért.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Twitter-platformján sugárzott beszéde ugyanakkor technikai hiba miatt hosszabb ideig elérhetetlen volt a széles közönség számára. Megjelent DeSantis első kampányvideója is, amelyben először fogalmazott úgy, hogy elindul az elnöki pozícióért.

A kormányzói posztra tavaly novemberben újraválasztott Ron DeSantis a közösségi médiában közvetített beszélgetésben a józan ész visszatérését, és az amerikai középosztály életmódjának fenntartását nevezte céljának, valamint Florida példáját ajánlotta a választók figyelmébe.

„Az igazság kell hogy legyen a fundamentumunk, és a józan ész nem maradhat tovább egy ritka erény. Floridában már bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni. A tényeket választottuk a félelem helyett, az oktatást az indoktrináció helyett, a törvényes rendet a lázongás és zűrzavar helyett”

- mondta videójában a politikus.

Florida kormányzója az elmúlt hetekben több, a republikánus előválasztás szempontjából fontos államban tartott beszédet, legutóbb New Hampshire-ben, ahol a floridai politika irányairól beszélt.

Ron DeSantis másfél hete Iowa államban tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormányzás nem szórakoztatásról és saját márkaépítésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem az eredmények felmutatásáról.

Donald Trump rögtön lejáratókampányba kezdett, ahogy kiderült, hogy DeSantis hivatalosan is indul elnökjelöltként.

„Wow. DaSantis Twitteres kampányindítása egy KATASZTRÓFA! Az egész kampánya is katasztrofális lesz. MEGLÁTJÁK!” - írta Trump Truth Social oldalán.

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások összegzése szerint a Republikánus Párton belül Trump messze a legnépszerűbb politikus.

A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék. A harmadik legnépszerűbb republikánus politikus Mike Pence volt alelnök 5,6 százalékkal, de ő nem jelezte indulását és az utóbbi időszakban utalást sem tett erre.

A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3 százalék, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6 százalék, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8 százalék.

(MTI / NBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!