Trump kihívójára akadt: New Hampshire-ben már népszerűbb DeSantis, mint a volt elnök
A friss felmérés szerint két százalékpontot ver a floridai kormányzó Trumpra
Trump kihívójára akadt: New Hampshire-ben már népszerűbb DeSantis, mint a volt elnök

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 24.
New Hampshire állam lakosai szívesebben szavaznának Florida kormányzójára, Ron DeSantisra, mint Donald Trump volt amerikai elnökre a 2024-es republikánus előválasztáson - számolt be a New Hampshire-i egyetem által készített népszerűségi felmérésről az amerikai Fox televízió hírcsatornájának portálja helyi idő szerint szerda este.

Az Egyesült Államok északkeleti partján fekvő New Hampshire államban - ahol, az összes amerikai tagállamot megelőzve, egy évszázad hagyományaként mindig először rendezik meg az előválasztást - a jelenlegi floridai kormányzó, Ron DeSantis két százalékponttal megelőzte Donald Trumpot a republikánus előválasztásról készített népszerűségi felmérésben.

A New Hampshire-i republikánus szavazók 39 százaléka DeSantist szavazná meg a Republikánus Párt jelöltjének az elnöki pozícióra 2024-ben.

DeSantis után Donald Trump 37 százalékkal a második legnépszerűbb republikánus párti, feltételezett jelölt az államban.

Egy évvel ezelőtt Donald Trump elsöprő előnnyel, 47 százalékkal verte a mezőnyt ugyanebben a felmérésben, DeSantisnak ekkor még csak 19 százalékos támogatottsága volt.

A két, látszólag fej-fej mellett haladó, potenciális republikánus párti jelölt egyike sem jelentette még be hivatalosan, hogy indulna a 2024-es elnökválasztáson, de már mindketten több utalást is tettek rá. Ron DeSantis ugyanakkor biztosan újraindul az idei kormányzó-választáson, ahol hivatalban lévő kormányzóként második ciklusáért száll versenybe.

David Carney, a Republikánus Párt tanácsadója szerint DeSantis népszerűsége nagy mértékben a kormányzó egyre sűrűbb média-megjelenéseinek köszönhető.

"Ez a televíziós megjelenés ereje: a (volt) elnököt már nem látni annyit a tévében, mint korábban, DeSantisnak pedig már hatalmas a digitális lábnyoma, ez pedig hatással van a választókra"

- fűzte hozzá Carney, aki az elmúlt évtizedekben számos tagállami és elnökválasztási kampányban vett részt.

A 2020-as elnökválasztáson Joe Biden, a demokrata párt elnökjelöltje  nyolc százalékkal több szavazatot kapott New Hampshire-ben, mint Donald Trump. A most nyilvánosságra hozott kutatásból kiderül az is, hogy a Bidenre szavazók 95 százaléka ismét a demokrata párti elnök mellett tenné le voksát, míg Trump szavazóinak 91 százaléka szavazna a volt republikánus párti elnökre.

A New Hampshire-i egyetem június 16-a és 20-a között készült reprezentatív felmérésében 944-en vettek részt.

A felmérés mintavételi hibahatára 3,2 százalék.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!